Je strategické myslenie vašou silnou stránkou?

Mať strategické myslenie znamená byť kreatívny, odvážny, mať otvorenú myseľ, byť ochotný riskovať a v neposlednom rade mať schopnosť predvídať budúcnosť. Ak máte túto schopnosť myslenia vyvinutú viac, než iní ľudia, môžete na sebe pozorovať 7 nasledovných vecí. Sú totiž charakteristické pre všetkých dobrých stratégov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Sú flexibilní

Dobrí stratégovia majú plány dôkladne pripravené, no zároveň sú aj flexibilní. Ak je nejaký plán potrebné zmeniť, prehodnotia to. Nezaťažujú sa rigidným videním sveta, ktoré obmedzuje ich schopnosť vidieť nové príležitosti.

#2 Sú veľmi vnímaví

Dokážu vidieť nielen samotné udalosti, ale aj to, čo im predchádzalo a to, aké budú ich dôsledky. To im pomáha nachádzať také riešenie problémov, ktoré iným ľuďom zvyčajne uniká. Práve táto vlastnosť im umožňuje „predvídať“ budúcnosť, či takmer dokonale čítať ľudí.

Unsplash.com/Isabell Winter

#3 Celý život sa niečo učia

Celoživotné štúdium je jednou z kľúčových vlastností každého dobrého stratéga. Ich zvedavosť nemá hraníc a neustále túžia objavovať a učiť sa niečo nové.

#4 Po ťažkej práci si doprajú oddych

Vedia, že na to, aby dosiahli 100%-né pracovné výsledky, musí ich mozog pracovať na 101%. Vedia však aj to, že aj ich myseľ potrebuje po veľkej záťaži nevyhnutný oddych. Radi si doprajú čas len pre seba, kedy relaxujú. Ich mozog si pri týchto vzácnych chvíľach triedi všetky myšlienky a podvedome ich analyzuje. Aj to je dôvodom, prečo väčšina najlepších nápadov vznikla napríklad počas prechádzky, počas sprchovania či počas šoférovania.

#5 Používajú obe hemisféry svojho mozgu

Tá ľavá je zodpovedná za logiku, zatiaľ čo pravá riadi všetky naše kreatívne procesy. Dobrí stratégovia však využívajú obe hemisféry rovnomerne. Pomocou pravej vytvárajú tie najkreatívnejšie riešenia, zatiaľ čo pomocou ľavej ich dokážu racionálne analyzovať.

pixabay.com

#6 Vždy sú otvorení radám od druhých

Riadia sa heslom, že dve hlavy toho dokážu viac, než jedna. Taktiež si veľmi dobre uvedomujú, že žiaden človek nie je expertom na všetko. Tie najlepšie informácie sa vždy snažia získať od tých najlepších ľudí. Radu alebo konštruktívnu kritiku neberú ako zlo, ale ako dar.

#7 Nesúdia druhých

Najlepší stratégovia sú vždy otvorení novým nápadom a novým myšlienkam. Nie sú kritikmi, pretože vedia, že predsudky zatvárajú všetky dvere. Vedia, že pre kreatívne myslenie je nevyhnutné ponechať si svoju myseľ dokorán otvorenú.

Pozri aj: 13 faktov, ktoré sú dôkazom toho, že ľudský mozog je schopný naozaj čohokoľvek

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov