Moderné technológie nám otvorili nové cesty komunikácie, za ktoré sme im všetci vďační. Rovnako, ako pri všetkom, aj tu sa však nájde malý háčik – internet je verejný priestor, a to aj napriek tomu, že máme zdanlivý pocit súkromia.

Nejde len o to, že všetko, čo napíšete a pošlete sa raz a navždy uloží, ale aj o to, že zabúdame na rozdiel medzi komunikáciou naživo a písaním správ. Neuvedomujeme si, že je iné s niekým riešiť zásadné veci tvárou v tvár a iné, keď si o tom len píšete. Zamotávame sa do rôznych nepochopení a nedorozumení, ktoré vznikajú vďaka komunikačnému šumu. To dokáže narobiť zbytočné problémy, ktoré všetko komplikujú, a to najmä vo vzťahoch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Preto by sme si mali pamätať na niekoľko zásadných vecí, ktoré by sme cez správy nemali riešiť…

#1 Priveľmi emotívny prejav

Veľký problém pri online komunikácii je zdieľanie emócií. Chýba neverbálny prejav, ktorý sprevádza jednotlivé emócie, a ktorý emotikony len ťažko nahradia. Emočne nabitým správam by sme sa mali vyhýbať hneď z niekoľkých dôvodov; ten druhý to nemusí správne pochopiť, môže niečo prehliadnuť alebo si môžeme jeho reakciu nesprávne interpretovať. Preto je lepšie sa zamyslieť nad tým, či by nebolo lepšie skúsiť sa porozprávať aspoň cez telefón. Ak ani to nie je možné, potom je lepšie chvíľu počkať a trochu sa upokojiť.

Unsplash.com/Titouan

#2 Čítanie medzi riadkami

Hoci sa väčšina z nás naladí na komunikačný štýl toho druhého, je riskantné spoliehať sa na to, že v konkrétnej situácii správne prečíta to, čo mu medzi riadkami píšete. Neviete, čo práve robí a v akom rozpoložení je on sám, a preto buď veci napíšte na rovinu, alebo ich ponechajte na rozhovor naživo. Ďalšia vec, ktorú by sme mali mať na pamäti je to, aby sme si nedomýšľali to, čo medzi riadkami nie je. Niekedy totiž pustíme uzdu našej fantázii a robíme sebe i druhým zbytočné a hlúpe problémy.

#3 Srdcové výlevy

Treba si uvedomiť, ako sme to spomínali už v úvode, že online priestor je napriek všetkému verejný a preto je to najmenej vhodné miesto na to, aby ste sa na ňom ventilovali, robili si z neho denník alebo si tam vylievali srdce. Jasné, že niekedy je to silnejšie než vy, no predsa len, stojí vám to za to, aby sa na vašich priznaniach alebo nepremyslených správach bavil celý internet? A to je ešte ten lepší prípad. Čo keď si správu prečíta aj niekto iný? A to už ani nehovoriac o tom trapase, keď správu pošlete niekomu inému, než ste chceli. Každopádne, keď sa budete chcieť najbližšie šťavnato rozpísať, aby ste si uľavili, najprv to poriadne predýchajte.

Unsplash.com/Jacob Ufkes

#4 Rozchod

Rozchod cez sms či správy na sociálnych sieťach? Nič príjemné. Je to neosobné, zbabelé a často aj nepremyslené. Väčšina ľudí, ktorá s tým má skúsenosť hovorí, že najväčším problémom, ktorý všetko ešte viac sťažuje, je práve nedostatok osobného kontaktu, ktorý bráni tomu, aby si obe strany dostatočne vydiskutovali svoju spoločnú minulosť a rozišli sa v pokoji. Na prvý pohľad vás môže pokúšať zdanlivá jednoduchosť a bezbolestnosť, no predstavte si, ako by ste sa vy cítili, keby sa s vami niekto rozišiel jednou jedinou správou.

#5 Sexting

Čo iné by mohlo uzatvárať tento zoznam, ak nie správy s erotickým podtónom? Intimita predsa patrí k vzťahu, tak prečo nepoštekliť toho druhého nejakou tou fotkou či správou? Stop, stop. Nič proti sexy narážkam, no do správ predsa len nepatria. Dôvod? Veľmi ľahko sa môžu dostať do nepovolaných rúk a môžu byť zneužité. A to je to posledné, čo chcete. Okrem toho, čo ak sa pomýlite a pošlete ich niekomu, komu nepatria? Alebo čo ak sa rozídete a niekto bude mať v telefóne vaše pikantné fotky? Ušetrite si problémy a kašlite na sexting.

Unsplash.com/Dayne Topkin

Pozri aj: Ich prezradenie budete neskôr ľutovať. Tieto 4 veci o vašom vzťahu by ste si mali rozhodne nechať pre seba

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov