Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky, hovorí sa. No na druhej strane, pravdou je i to, že niekoľkomesačná pauza môže vášmu vzťahu len pomôcť.

Ako odlíšiť prvú situáciu od druhej? Vďaka čomu môžete prísť na to, či to ešte má zmysel, alebo už nie? Nuž, v prvom rade by ste to mali cítiť kdesi vo vnútri. Mali by ste odlíšiť, či je vaše pomýšľanie na návrat k ex-partnerovi, len odrazom osamotenosti, alebo výsledkom zistenia, že ho chcete vo svojom živote aj napriek tomu, čo vás predtým priviedlo k rozchodu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôcť vám pri rozhodovaní môže aj týchto 5 otázok…

#1

„Čo vám vo vzťahu nefungovalo?“

Alebo inak povedané: „Prečo ste sa rozišli?“ Tieto otázky určite nepodceňte, pretože vyriešením dôvodov, ktoré kedysi viedli k rozchodu, môžete výrazne ovplyvniť to, či vám to bude znova klapať. Ak sa váš postoj k celej veci zmenil alebo ste teraz vďaka odstupu obaja schopní si veci racionálne vydiskutovať, je to znamenie, ktoré svedčí v prospech druhej šance.

Unsplash.com

Ak si nie ste istí, či je už starý problém zažehnaný, radšej sa do obnovenia vzťahu nehrňte. Doprajte si čas na uvažovanie, prípadne sa o tom s ex-partnerom porozprávajte, no nerobte unáhlené rozhodnutia. Niekedy neostáva iné, len prijať realitu ako nemenný fakt.

#2

„Kam ste sa po rozchode posunuli?“

Keď ste sa s partnerom rozchádzali, možno ste si uvedomili nedostatky a rezervy nielen na jeho, ale i na svojej strane. Táto nepríjemná situácia bola pre vás príležitosťou, aby ste si lepšie všimli to, na čom by ste mali na sebe zapracovať. Kľúčové je, či ste tak aj urobili. Preto by ste nemali podceňovať ani túto otázku.

Ak cítite, že ste sa kvôli utápaniu sa v žiali, či naopak, kvôli jeho zaháňaniu, nikam neposunuli, potom by ste mali vedieť, že dať sa znova dokopy nie je pre vás ani pre toho druhého dobrým riešením. Zbytočne sa zraníte.

#3

„Sú vaše dôvody na návrat rozumné?“

Alebo inak, chcete sa vrátiť k partnerovi kvôli nemu alebo kvôli sebe? Ak ho chcete mať opäť po svojom boku len preto, že neznášate samotu, mali by ste zatiahnuť brzdu. Takto to fungovať nebude. Takisto ani vtedy, keď vás k návratu vedú sentimentálnosť, idealizovanie dobrých okamihov či spomienky. A napokon, pokiaľ utekáte pred bolesťou, smútkom a zlomeným srdcom, určite sa nežeňte v ústrety akémukoľvek vzťahu. Najprv sa totiž potrebujete zahojiť.

Unsplash.com/Timothy P. Smith

K svojmu ex by ste sa mali vrátiť len vtedy, ak ste si skutočne uvedomili, kde ste vy sami robili vo vašom vzťahu chybu, i to, ako ju chcete napraviť. Samozrejme za predpokladu, že vám ten človek naozaj stojí za to.

#4

„Ako veľmi chcete, aby to znova fungovalo?“

Ak nie viac než naposledy, dajte si pohov. Mali by ste totiž brať do úvahy aj to, že tentokrát to bude oveľa ťažšie, než prvý raz. Už máte spoločnú históriu, to, čo vás spája i to, čo vás delí. Práve preto budete do vášho vzťahu musieť obaja oveľa viac investovať. Myslite aj na to, že úsilie bude potrebné od vás oboch, takže ak sa do toho váš ex príliš nehrnie, radšej to nechajte tak.

Aby ste to lepšie chápali, predstavte si, koľko stojí postavenie nového domu a koľko opravenie starého. Dobre to zvážte a opravujte len vtedy, ak má starý vzťah pre vás oveľa väčšiu hodnotu, než akýkoľvek nový.

#5

„Priznali ste si obaja svoj podiel viny a navzájom ste si odpustili?“

Toto je bod zlomu, ktorý určí, či vám to na druhýkrát vyjde alebo nie. Vzájomné odpustenie je základ, na ktorom budete ďalej stavať. Ak je vetchý a len naoko, všetko sa zrúti. Preto si dajte záležať a obaja poriadne reflektujte svoje pocity. Akákoľvek zášť, hnev či pocit nevypovedanej krivdy sú signálom, že ešte ste rozchod neuzavreli.

Ak vám obom záleží na tom, aby ste sa dali opäť dokopy, otvorene prediskutujte staré problémy, priznajte si svoj podiel viny a pokúste sa jeden druhému vyjsť v ústrety. Čím viac sa obaja budete snažiť o obnovu a o nápravu, tým skôr vám to vyjde.

Unsplash.com/Priscilla du Preez

Ak ste sa aj po zodpovedaní týchto otázok rozhodli pre návrat k ex-partnerovi, tak vám prajeme veľa síl a šťastia, aby vám to vyšlo a aby ste boli spolu šťastní. Lebo niekedy je rozchod len súčasťou kapitoly a nie jej záverom.

Ak ste návrat zavrhli, tak pamätajte na to, že koniec je vždy novým začiatkom. Raz pochopíte, prečo to s touto osobou nevyšlo!

Pozri aj: 10 neklamných znakov toho, že ešte stále milujete svojho ex

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov