Podľa štatistík klameme denne 10 až 200 krát. Ak vám toto číslo príde na prvý pohľad prehnané, zamyslite sa nad tým, koľkokrát denne síce vyslovene neklamete, no poviete len časť pravdy alebo ju trošku upravíte...

A práve v tom to celé je. Vyslovene klamať má vo zvyku málokto, no viac či menej skresliť alebo zamlčať realitu – to robí mnoho ľudí. Sami pred sebou si to ospravedlňujeme tým, že poprieť skutočnosti a povedať len polovicu z nich sú dve rozdielne veci. Mali by sme si však uvedomiť, že kedykoľvek nepovieme pravdu takú, aká naozaj je, klameme.

Článok pokračuje pod videom ↓

A že to robievame častejšie, než sme si mysleli, o tom svedčia tieto rafinované spôsoby, ktoré denne využívate možno aj vy…

„Cenzúra“

Nám, ľuďom, sa ťažko priznávajú chyby a všetci máme tendenciu snažiť sa pôsobiť lepší, než akí v skutočnosti sme. Aj vám sa už iste stalo, že ste sa s niekým veľmi pohádali a potom ste o tomto konflikte rozprávali nejakému priateľovi či niekomu, kto bol na vašej strane. Však ste svoju verziu trochu upravili? Vynechali ste malé detaily, ktoré sa nehodili, zjemnili ste príliš tvrdé výrazy, ktoré ste použili a možno ste zamlčali alebo spochybnili svoj podiel viny…

Unsplash.com/Kristina Flour

Zamyslite sa nad tým, ako tieto malé zmeny ovplyvnili reakciu toho, s kým ste sa rozprávali. I keď nevedomky, povedal vám to, čo ste chceli počuť a vy ste si tak miesto priznania viny opäť pohladkali ego. Lenže nemysleli ste na to, že váš priateľ sa môže cítiť zradený, keď sa dozvie, že vaša verzia udalosti nebola celkom pravdivá. Okrem toho, že ho tým môžete poriadne sklamať, sa sami oberáte o spätnú väzbu a možnosť poučiť sa na vlastných chybách.

Zatajovanie

Sťažovali ste sa, že vás kamarátka nechala v štichu, no „zabudli“ ste sa zmieniť, že ani vy ste jej neboli ochotní pomôcť? Alebo ste hromžili na to, ako sa vám nedarí schudnúť, no ani náznakom ste nespomenuli, že včera ste si na večeru dali veľkú tabličku čokolády? Myslíme, že každý z nás už má svoje skúsenosti so zatajovaním pravdy.

Niekedy to robíme preto, že nám to tak vyhovuje, inokedy preto, že nechceme niekomu ublížiť, no žiaľ už sme si na to zvykli tak, že zatajujeme pravdu aj vtedy, kedy by sme ju mali povedať celú a bez obalu. Lenže pri zatajovaní sa skrytá časť pravdy začne kopiť a vy raz prídete na to, že sa táto hrádza trhá a môže sa stať, že sa utopíte a prídete aj o všetky vzťahy s ľuďmi, ktorým ste podsúvali polopravdy. Zvážte, či sa vám neoplatí byť radšej pravdiví a otvorení, lebo aj keď to nie je vždy príjemné, aspoň vás neprekvapí, keď niečo neočakávane vypláva na povrch.

Preháňanie

Dámy, ruku na srdce, v tomto sme oproti mužom majsterky. Často sme tak zahĺbené do svojich emócií, že si neuvedomujeme, že pod ich vplyvom preháňame a tým klameme seba i iných. Na druhej strane, preháňame aj vtedy, keď si chránime naše sebavedomie, lebo sa cíti byť ohrozené. Vtedy vieme prikrášliť a nafúknuť naše schopnosti, no nemyslíme na to, že si tým môžeme poriadne zavariť.

Unsplash.com/Norman Toth

Nadhodnocovať sa nemá zmysel ani v práci, ani medzi priateľmi a už vonkoncom nie, keď chcete niekoho zaujať. Skôr či neskôr ľudia zistia, či sú vaše schopnosti a vlastnosti naozaj také, aké ste ich predstavili. A keď prídu na to, že ste ich prikrášlili, stratíte ich dôveru a budú vás vnímať ako namysleného nafúkanca.

Sebaobrana

Už mnohokrát sme sa stretli s tým, že keď sme na rovinu povedali ľuďom svoj názor, odsúdili nás, začali sa s nami hádať alebo to využili proti nám. Mnohí ľudia si preto vytvorili akýsi obranný mechanizmus, ktorý im bráni vystupovať pred inými úplne spontánne a povedať vždy to, čo si myslia.

Odvrátenou stranou tohto typu klamstva je jednak to, že si druhých držíte príliš od tela, no hlavne ide o to, že keď ostatným bez okolkov nepoviete, čo si myslíte a čo chcete, nikdy to nebudete mať a oni vám nebudú môcť pomôcť, aj keby veľmi chceli. Preto je lepšie to z času na čas risknúť a neskrývať sa pred inými. Sú len dve možnosti – buď to budú akceptovať, alebo nie. Aspoň dáte ostatným priestor ukázať, ako veľmi im na vás záleží.

Klebetenie

Klebety a ohováranie sú epidémiou, ktorá narúša a zabíja vzťahy v práci, v rodinách i medzi priateľmi. Žiaľ, vďaka médiám sa nám zdá, že na tom nie je nič zlé. Najväčším zlom, ktoré spôsobujú klebety je to, že chyby niekoho iného podrobujete skúmaniu bez toho, aby sa mohol brániť a tiež to, že ohováraním, často neoprávnene, skresľujete mienku iných. Ďalším zlom je to, že produktom klebiet je cynizmus a predpojatosť, ktoré z ľudí vyháňajú súcit a pocit spolupatričnosti.

Pexels.com

No najhoršie zo všetkého je, že sa nedajú vziať späť a škody, ktoré napáchajú, sa naprávajú len veľmi ťažko. Prosíme vás, neklebeťte a radšej nazbierajte odvahu a povedzte ľuďom priamo, čo vám na nich vadí. Možno budete príjemne prekvapení ich reakciou a zistíte, že otvorená komunikácia sa naozaj oplatí.

Hoci niektorí tvrdia, že v dnešnom svete sa nedá neklamať, no my si myslíme, že sú osoby a situácie, v ktorých je pravda jediným a najlepším riešením. Možno ste si aj vy všimli, že pravda je akýmsi testom, ktorý preverí to, aké pevné sú medziľudské vzťahy, aký je charakter ľudí a či to, čo hovoria, aj naozaj žijú.

Ak ste si uvedomili, že niektoré z klamstiev, ktoré sme spomínali, používate aj vy, napravte to. Začnite tým, že budete úprimní sami k sebe a priznáte si svoje chyby. Nikto predsa nie je dokonalý. Keď si to uvedomíte, prestaňte pred inými hrať divadlo. No a čo, že možno niekoho stratíte? Tí, ktorí majú zostať, zostanú a na ostatných vám nemusí záležať.

Pozri aj: Nadmerná konzumácia tejto potraviny môže byť problémom. Ľudia trpiaci depresiou jej totiž zjedia až dvojnásobne viac

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov