Debatovať s tvrdohlavým a zložitým človek naozaj nie je jednoduché. Tu je 5 techník, ktoré by vám však mohli pomôcť.

Väčšina z nás sa stretáva s tvrdohlavými jednotlivcami na dennej báze – v práci, v škole alebo v našej rodine. Určite sa zhodneme na tom, že komunikácia a riešenie problémov s takýmito ľuďmi vôbec nie je jednouché a často je ťažké zachovať si chladnú hlavu. Zvyčajne sa to vždy skončí nejakým verbálnym útokom, po ktorom sa cítime vyčerpaní, nahnevaní či vytočení. Bez ohľadu na človeka, to, ako sa rozhodneme konať, je len a len v našej réžii. Toto je teda 5 najúčinnejších techník, ako si poradiť s „jedovatou“ osobou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Staňte sa pozorovateľom

Jednou z možností je, že sa stanete pozorovateľom. Namiesto účasti na všetkom, čo sa pred vami rozvíja, len pokojne seďte a nechajte to plynúť aj bez vás. Tvrdohlavá osoba si aj tak vždy bude trvať na svojich názoroch a svojich postupoch, s tým nič neurobíte. Namiesto energie, ktorú dávate do presviedčania a argumentovania si radšej povedzte, že to, čo sa práve teraz deje, nie je trvalé a nepotrebuje to vašu pozornosť. Nechajte to jednoducho prejsť – a ono to určite prejde.

pexels.com

Odstráňte potrebu mať pravdu

Odstrániť potrebu mať vždy pravdu je veľakrát tým najlepším riešením. Ku konfliktu dochádza práve vtedy, keď človek niečo „vie“ (respektíve si myslí, že to „vie“), zatiaľ čo ten druhý si myslí, že „vie“ niečo iné. Ktoré tvrdenie je v tejto situácii správne alebo nesprávne nie je relevantné, pretože nikto nemôže úprimne povedať, že vie všetko. Namiesto boja o svoju pravdu sa skúste opýtať na „pravdu toho druhého“ a vyťažiť zo situácie čo najviac.

pexels.com

Konajte so súcitom

Konať so súcitom a s ohľadom na seba a na druhých ľudí je súčasťou a podstatou všetkého. Nemusí to znamenať, že súhlasíte s niekým iným, len sa rozhodnete zamerať sa na svoju ľudskosť. Každý z nás má určité spúšťače, ktoré môžu viesť k impulzívnej reakcii. Skúste si zachovať pocit rovnocennosti a pokoja a snažiť sa bez akýchkoľvek predsudkov pochopiť aj toho druhého. A to aj napriek tomu, že sa vám to môže zdať nemožné.

pexels.com

Zhlboka dýchajte

Namiesto toho, aby ste sa sústredili na vonkajšie podnety, teda v našom prípade tvrdohlavú osobu, obráťte vašu pozornosť smerom dovnútra a zamerajte sa na svoje dýchanie. Hlboký nádych a výdych uvoľní vašu myseľ a telo, čo vám umožní lepšie riešiť akokoľvek ťažkú alebo problematickú situáciu.

Usmievajte sa

Hlboké dýchanie z predchádzajúceho bodu súvisí aj s bodom nasledovným. Ak zhodnotíte, že v danej situácii naozaj nejde o život, ani o nič vážne, skúste sa nad tým len pousmiať. Nielenže odstránite svoje vnútorné napätie, ale zároveň aj úsmevom rozptýlite vášho spoludiskutujúceho a vyhnete sa tak potencionálnemu konfliktu.

pexels.com

Pozri aj: VIETE, AKO DO NIEKOĽKÝCH SEKÚND SPOZNÁTE OTRAVNÉHO ČLOVEKA? TÝCHTO 8 ČŔT JE PRE NICH TYPICKÝCH

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov