Stalo sa vám už niekedy, že ste sa po rozhovore s nejakou osobou necítili dobre? A nemyslím tým, že na vás niekto kričal alebo vás urazil a vám to nepadlo dobre. Mám na mysli to, keď po obyčajnom rozhovore s nejakou osôbkou odchádzate unavení, vyčerpaní a s pocitom že vám chýba energia, ako keby ste sa práve vrátili z dvanásť hodinovej šichty v náročnej práci.

Aj keď si to nemusíte hneď uvedomiť, skôr či neskôr sa každý z nás dostane do kontaktu s takouto osobou. Hovorí sa im emocionálni upíri, alebo toxickí ľudia. Zaoberať sa toxickým človekom môže byť nesmierne vyčerpávajúce a náročné. Výhodou však je, že ak spoznáte toxického človeka a máte s ním dočinenia, prídete na to, kde sú vaše limity a môžete sa ich naučiť postupne posúvať. Viete, aké sú hlavné spoločné črty toxických ľudí?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toxickí ľudia sú skvelí manipulátori

Ich hlavným cieľom je dosiahnuť, aby všetci robili presne to, čo oni chcú. Všetko sa točí okolo záujmov a potrieb takéhoto človeka. Nie je ničím výnimočným, že sa neštítia využiť iných ľudí vo svoj prospech a na dosiahnutie svojich cieľov. Vzťah s toxickým človekom má na míle ďaleko od akéhokoľvek zdravého vzťahu medzi dvoma ľuďmi, či už partnerského, alebo priateľského. Prioritou sú ciele toxického človeka. Ciele toho druhého pre nich nie sú podstatné.

Radi súdia iných

Pri toxických ľuďoch treba mať vždy oči a uši na stopkách. Radi totiž skritizujú každý váš krok a ak by sa náhodou kritika nezakladala na pravde, nevadí. Skritizujú všetko čo ste urobili, či neurobili aj s istými prikrášleniami.

toxickí ľudia1
heysigmund.com

Nie sú ochotní prebrať zodpovednosť za svoje vlastné pocity

Oveľa radšej zvalia vinu a zodpovednosť za svoje pocity na niekoho iného. Ak sa ich na to pokúsite upozorniť, svoje stanovisko a uhol pohľadu na vec budú vehementne brániť. Môžete si byť istí, že nepreberú zodpovednosť takmer za žiadny zo svojich činov.

Toxický človek sa nikdy neospravedlňuje

Nevidia na to totiž žiaden dôvod. Pretože všetko, čo sa stane je predsa vždy chyba niekoho iného, nie ich. Napriek tomu, že sa vždy snažia manipulovať vzťahy s inými ľuďmi tak, aby z toho mali čo najväčší prospech, ani v prípade krízy nie sú ochotní povedať jednoduché „prepáč“. Oveľa radšej sa postavia do pozície obete, ktorej je ubližované, a snažia sa vyvolať empatiu a súcit.

toxickí ľudia2
pexels.com

Protirečia sami sebe

V komunikácii s toxickým človekom je občas ťažké posúdiť, s kým sa vlastne rozprávate, pretože nie vždy sú „tým istým človekom“. Pomerne rýchlo môžu zmeniť svoj postoj, názor, uhol pohľadu, či správanie v závislosti od toho, čo práve chcú dosiahnuť. Ináč povedané, hľadajú spôsob, ako čo najefektívnejšie manipulovať. Ak od vás niečo chcú alebo potrebujú, vedia byť veľmi milí a prívetiví, inokedy však…

Toxický človek vás donúti dokazovať mu svoju oddanosť

Donúti vás, aby ste uprednostnili jeho pred kýmkoľvek iným. Alebo aby ste uprednostnili to, čo chce on, namiesto svojich vlastných záujmov a potrieb. Takéto prípady sa často menia na vzťahy, kde jedinou prípustnou možnosťou je to, čo chce toxický človek. Aj keby to malo znamenať, že od vás bude žiadať, aby ste sa vzdali všetkých ostatných kontaktov s inými ľuďmi, len aby bol spokojný.

toxickí ľudia3
diabeticonnect.com

Donútia vás brániť sa

Toxického človeka v prípade nezhôd nezaujíma váš uhol pohľadu, ani sa nepokúša dôjsť k nejakému zmierlivému záveru pre obe strany. Nezabúdajte, sú to výnimočne dobrí manipulátori. Ich taktika riešenia problému môže byť pre iných hmlistá. Ich cieľom je odkloniť pozornosť od ich vlastných chýb na tie vaše. Akým tónom hlasu hovoríte, aké slová používate atď. Sústreďujú sa najmä na problémy, nie na ich riešenie.

Nie sú starostliví, nepodporujú vás, ani sa nezaujímajú o to, čo je pre vás dôležité

Popravde, všetko dobré, čo sa vám stane, spôsobuje, že nie sú centrom pozornosti. Zrazu ich ciele nie sú najdôležitejšie na svete. Z vášho úspechu sa preto jednoznačne nebudú tešiť. Dokonca sa môžu pokúsiť presvedčiť vás, že to, čo ste dosiahli nie je dobré a ani to nie je podstatné. Vyvolajú vo vás pochybnosti. Pojem lojalita im absolútne nič nehovorí.

toxickí ľudia4
pexels.com

Toxickí ľudia sa často pokúšajú vyvolať ľútosť tým, že tvrdia, že niečo s nimi nie je v poriadku a len vy to viete napraviť. Zároveň týmto vzbudzujú pocit, že sa o nich musíte postarať, že ste zodpovední za ich nápravu. A napriek akejkoľvek snahe, ich problémy nikdy nie je možné vyriešiť. Akonáhle im pomôžete s jednou krízou, vynorí sa ďalšia. Ide im o nekonečný prísun pozornosti, ľútosti a empatie a sú ochotní vytvárať jednu dramatickú situáciu za druhou v záujme dosiahnutia cieľa. Toxického človeka nie je možné zmeniť. Preto, ak nejakého stretnete, zvážte , či vám stojí za to obetovať čas, snahu, energiu a empatiu, ktoré sa vám nikdy nevrátia.

psych.sk (Petra Sušaninová) psychologytoday.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov