Foto: pexels.com

Naozaj funguje.

Máte niekedy pri zaspávaní problém a prehadzujete sa zo strany na stranu? Ak áno, vyskúšajte tento skvelý trik, o ktorý sa podelil portál Curiosity. To, aký je účinný, vás príjemne prekvapí!

Článok pokračuje pod videom ↓

Dlhodobá neschopnosť zaspať je vážnym problémom, ktorý môže mať za následok spánkovú depriváciu. Tá môže následne viesť k rôznym zdravotným problémom (problémy s tlakom, cukrovka, infarkt a pod.), psychickým problémom ale aj k autonehodám.

Čo ale robiť, keď sa vám zaspať jednoducho nedarí? Pomoc je oveľa jednoduchšia, než by ste si možno mysleli. 

Vedeckému tímu odborníkov z University of Texas a UT Health Science Center v Houstone sa totiž podarilo zistiť, že ak si doprajete teplú sprchu alebo teplý kúpeľ 1-2 hodiny pred spaním, kvalita vášho spánku sa značne zvýši. 

Vedci vychádzali pri formulovaní týchto záverov z až 5 000 rôznych štúdií, ktoré skúmali vzťah kúpeľa a spánku. Vedcom sa tak podarilo zistiť, že ak si jednu až dve hodiny pred spánkom doprajete kúpeľ s teplotou 40-43 °C, vaše zaspávanie sa zrýchli až o 36 %, v konečnom dôsledku teda budete spať dlhšie a lepšie.

pexels.com

A ako je možné, že to vlastne funguje? Teplota nášho tela totiž počas dňa nie je konštantná. Najvyššia je ráno a večer, naopak, najnižšia je počas nášho spánku. Aby sme teda spali dobre, naša telesná teplota musí klesnúť. Ak si dáte horúcu sprchu či kúpeľ, vďaka zvýšenému prietoku krvi predovšetkým v rukách a nohách začne vaše telo odvádzať teplo do okolia, čo následne cca hodinu až dve po kúpeli spôsobuje pokles telesnej teploty. 

Najlepšie však urobíte, keď si tento trik otestujete na vlastnej koži – a to v tomto prípade doslova 🙂 Príjemne vás prekvapí, aký je efektívny. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov