Foto: Photo by Alex McCarthy on Unsplash

Kedy si zvyknete zacvičiť?

Názory odborníkov na to, kedy je najlepšie cvičiť, sa líšia. V spoločnosti dlho prevládal názor, že cvičenie neskoro večer nie je vhodné, pretože dokáže negatívne ovplyvniť spánok. Ako sa však ukázalo, nie je to pravda – platí dokonca pravý opak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside zverejnil hneď 4 dôvody, prečo by malo byť cvičenie poslednou vecou, ktorú večer urobíte. Hneď prvou je zaujímavý psychologický dôvod. 

#1 Zbavíte sa nahromadeného stresu

Niekedy pre nás môže byť problémom, ktorý nám bráni zaspať, nahromadený stres z celého dňa. Práve cvičenie vám ale môže pomôcť. Nemusíte sa venovať práve nejakému náročnému kardio cvičeniu, zvoľte si napríklad jogu. Viaceré štúdie potvrdili jej upokojujúce a uvoľňujúce účinky nielen na psychiku, ale na celé telo. Joga totiž prehlbuje dych, čím sa nám do tela dostáva viac kyslíka, a my si tak cítime uvoľnenejšie. 

Photo by Nourdine Diouane on Unsplash

#2 Budete mať viac energie

Ak niekedy v podvečerných hodinách zvyknete pocítiť nával energie, nie je to náhoda. Naša telesná teplota vtedy totiž stúpa, takže keď začnete cvičiť, do tréningu vložíte viac energie. Dokázané je aj to, že ak si pôjdete zabehať v tme, budete behať rýchlejšie ako za svetla. Je to zaujímavé, no vedci udávajú za príčinu menší počet viziuálnych vnemov, vďaka čomu sa človek plne sústredí na fyzický výkon. 

#3 Budete spať lepšie

Vedcom z ETH Zürich sa podarilo vyvrátiť mýtus, že po cvičení spíme horšie. Je to presne naopak – cvičenie zlepšuje kvalitu spánku a vďaka nemu sa dokonca rýchlejšie dostaneme do fázy REM, ktorá je v noci tou najdôležitejšou. 

#4 Vaše svaly sa vyformujú rýchlejšie

Ak navyše cvičíte kvôli vyrysovaniu svojej postavy, nechať si to na večer je naozaj skvelou voľbou.Pomer testosterónu a kortizolu je totiž pre rast svalov najoptimálnejší práve vo večerných hodinách. Podľa expertov je najlepšie zvoliť si beh na dlhšiu vzdialenosť alebo posilňovanie, ktoré síce bude mať nižšiu intenzitu, ale dlhšie trvanie. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov