Foto: Photo by cottonbro from Pexels

Snáď niet introverta, ktorý by sa v tomto nenašiel.

Introverti síce majú veľmi bohatý svet a kvetnaté myšlienky, no keď ich majú vysloviť nahlas, môžu sa cítiť veľmi nekomfortne, a nepovedia ani polovicu z toho, čo majú na mysli. Čím to je však spôsobené? Viac o tom napísal portál I Heart Intelligence. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Odpoveď je taká, že introverti sú jednoducho “naprogramovaní” inak. Informácie spracovávajú hlbšie ako väčšina ľudí, a výsledkom potom je, že pri hľadaní vhodných slov môžu mať problémy. 

Potvrdzuje to aj Dr. Marti Olsen, autorka knihy “Jste introvert?”, ktorá vysvetľuje, že existujú dve typy pamäte – pracovná a dlhodobá. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že zatiaľčo pracovná uschováva informácie veľakrát iba na niekoľko sekúnd, v dlhodobej zostávajú uložené na neurčito.

Photo by Cleyder Duque from Pexels

Introverti však využívajú väčšinou práve tú dlhodobú – ku ktorej však prístup trvá o niečo dlhšie. Naopak, introverti zväčša využívajú pamäť pracovnú, preto majú informácie väčšinou “na špičke jazyka”, a dokážu sa vyjadriť ihneď a bez problémov. 

O jednej z ďalších príčin však hovorí aj Jenn Granneman, ktorá je zakladateľkou portálu Introvert, Dear, a správaniu introvertov sa venuje už niekoľko rokov. Podľa jej slov je dôvodom menšej výrečnosti introvertov aj to, že veľakrát trpia sociálnou úzkosťou, ktorá však negatívne ovplyvňuje pamäť a vyjadrovaciu schopnosť (zodpovedný je za to kortizol, ktorý sa vylučuje pri strese). 

To, že introverti svoje slová nedokážu pri verbálnom prejave tak dobre formulovať však neznamená, že majú horšie vyjadrovacie schopnosti – práve naopak. Pokiaľ sa môžu vyjadriť písomne, alebo ak majú na sformulovanie svojich myšlienok dostatok času, kvalite ich výstupov nedokáže konkurovať nikto. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov