Foto: Photo by Abdulrahman Abu Shaer from Pexels

Emocionálna nevera je veľakrát ešte horšia, než tá fyzická…

Fyzická nevera je, keď svoju polovičku jednoducho podvediete. Nevera emocionálna je ale úplne iná. Pri nej ide o to, že niekoho sa nemusíte ani len dotknúť, a predsa ste svojej polovičke neverní – pretože neustále myslíte na niekoho iného. Vaše emócie jednoducho patria jemu. 

Prečo sa toto deje? Niektoré z dôvodov, pre ktoré sa ľudia dopúšťajú emocionálnej nevery, popísal portál The Minds Journal. 

#1 Myslia si, že si zaslúžia rozptýlenie. Ak si prechádzajú napr. ťažkým obdobím alebo ak to v ich vzťahu škrípe, ospravedlňujú si to tým, že predsa “o nič nejde”, a v konečnom dôsledku si takéto rozptýlenie zaslúžia. 

#2 Myslia si, že patriť iba jedinej osobe “obmedzuje ich slobodu”. Áno, aj takíto ľudia existujú. Aby si dokazovali svoju vlastnú hodnotu, popri “oficiálnom” vzťahu musia mať ešte minimálne jeden ďalší – aspoň vo svojej mysli. 

#3 Ako deti nemali príklad, ako má zdravý vzťah vyzerať. Je prirodzené, že ako deti kopírujeme množstvo vzorcov správania od svojich rodičov – a to úplne podvedome. Ak preto niekto nevidel, ako vyzerá normálny vzťah, môže s tým mať v dospelosti problém. 

Photo by Austin Guevara from Pexels

#4 Hnevajú sa na svoju polovičku, no nepovedia to priamo. V myšlienkach preto pri každej možnej príležitosti utekajú do náručia niekoho iného. Aspoň dočasne to “rieši” ich problémy vo vzťahu. 

#5 Majú fóbiu zo záväzkov. Ak začína byť vzťah vážny, človek, ktorý ma zo záväzkov strach, ho prestane zvládať, a stále si bude ako keby “držať jednu nohu vo dverách”. Emocionálna nevera mu tak poskytuje pocit, že stále má možnosť niekam utiecť. 

#6 Vo vzťahu sa cítia nešťastne. Emocionálnej nevery sa dopúšťajú aj ľudia, ktorí nie sú vo vzťahu šťastní, no zároveň nemajú odvahu ukončiť ho. 

#7 Emocionálne ešte nedospeli. Ak je niekto dospelý fyzicky, ani zďaleka ešte nemusí byť dospelý aj emocionálne. Osoba, ktorá sa dopúšťa emocionálnej nevery, je teda ešte možno len nevyzretá, a nie je pripravená na vážny vzťah. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov