Aké to je, mať priateľskú povahu, no úzkostnú myseľ?

Stane sa, že osobnosť a myseľ sú niekedy úplne kontrastné. Kým osobnosť je odvážna a priateľská, myseľ je úzkostná a len ťažko zastaví príval ťaživých myšlienok. Takýto človek si nikdy nie je istý, kedy bojovať a kedy naopak ujsť. Hnevá sa sám na seba. Občas sa baví na najväčšej párty, inokedy bojuje s vlastnou mysľou a pochybujeme o všetkom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Normálny deň

Bežný deň vyzerá asi takto: kedykoľvek sa snažíte vytvoriť niečo nové, úzkosť predostrie stovky dôvodov, prečo to nerobiť. Pustiť sa do niečoho nového je tak naozaj veľmi náročné.

pexels.com

Hádanka

Ste jednou veľkou hádankou. Milujete ľudí a radi trávite čas v spoločnosti pozitívnych a priateľských tvárí, opäť však príliš veľa premýšľate a máte sklony pochybovať o tom, nakoľko môžete týmto ľuďom dôverovať. To je jedna z príčin, prečo ste tak veľmi vyberavý, čo sa priateľov týka.

Dôvera

Môžete mať okolo seba veľa priateľov a ľudí, na 100% však dôverujete len minimálnemu počtu z nich. Ak si však už vašu dôveru získajú, väčšinou je na celý život.

Zábava

Občas sa dokážete zmeniť na poriadneho parketového leva. Vyžaruje z vás podivný, priam až éterický a neodolateľný šarm. Vtedy sa ľahko pripojíte k zabávajúcemu sa davu.

Myšlienky

Často všetko analyzujete zo všetkých strán. V niektoré dni je to to prvé, čo sa stane, keď otvoríte oči. Ako vyzerá taká debata s vlastnými myšlienkami na ráno? Napríklad: „Aaach, čo som to len povedala, a to pred osobou, pred ktorou by som radšej umrela, ako sa správala ako idiot? Hovorila som priveľa? A čo tým myslela, že sa vidíme čoskoro? Čo znamená „čoskoro“? Akože čoskoro, alebo „čoskoro“?“

pixabay.com

Rande

Ak sa rozhodnete ísť s niekým na schôdzku, často ste považovaní za niekoho, kto je posadnutý kontrolou. Pravda je však úplne iná. Vlastná neistota spôsobuje, že máte problém niekomu dôverovať na 100%.

Stres

Aj keď ste priateľskí a otvorení, stačí aj najmenšia drobnosť, aby sa spustila lavína nepríjemných myšlienok, obáv a stresu. Napríklad nutnosť vybaviť nejaký úradný telefonát. Priznajte, kto z toho nemá ani najmenšie obavy? A kto si nikdy v hlave vopred nepripravil, čo bude hovoriť?

Prehnaný strach

Neistota vedie k vytváraniu scenárov ako vystrihnutých z akčných filmov. Ak niekomu voláte a dotyčná/ý nedvíha telefón, okamžite si v hlave prehrávate asi desať rôznych katastrofických možností, medzi nimi aj úmrtie. Čo keď práve evolúcia urobila veľký skok, žralokom narástli nohy a danú osobu práve na ceste domov zožrali? Čo keď???

pixabay.com

Citlivosť

Neistota okrem iného spôsobuje aj to, že máte úplne „mäkké“ srdce a je veľmi jednoduché ho rozcítiť a dojať. Stačí aj najmenšie milé gesto. Nikdy však také gestá neberiete ako istotu.

Sebakritika  

Ste svojím najväčším kritikom. Práve preto sa snažíte mať vždy všetko pod kontrolou.

Existenciálne otázky

Je nevyhnutné udržať celý deň váš rozum zamestnaný a neustále v pochode, aby sa náhodou nestalo, že v noci nebudete vedieť zaspať. Lebo kedy je predsa lepší čas na premýšľanie o nesmrteľnosti chrústa a iných existenciálnych otázkach, než keď sa uložíte na spánok?

Pozornosť

Tiež máte radi ľudí, ktorým nevadí, ak im venujete pozornosť a ste radi, ak vám ju opätujú? Úplna izolácia nikdy nie je dobrá. Vždy je príjemné mať po svojom boku niekoho, komu môžete kedykoľvek zavolať či napísať.

pexels.com

Tak teda, v koľkých z týchto 12 znakov človeka, ktorý je priateľský, no má úzkostnú myseľ, ste sa našli vy?

Pozri aj: Ľudia trpiaci úzkostnou poruchou majú tieto 3 „superschopnosti“

simplecapacity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov