Prežili na tejto planéte jedno storočie. Preto berú veci s nadhľadom a svojou múdrosťou môžu inšpirovať aj mladšie generácie.

Čo je v živote najdôležitejšie? Tučné konto v banke? Vysoké postavenie? Dokonalá postava? Keď prekročíte istú vekovú hranicu, pochopíte, že veci, na ktorých ste si zakladali celý život, sú zrazu zbytočné. Svoje pocity a poznatky by ste radi zdieľali s okolím, no veľa vašich blízkych nemá na vás čas. Ponáhľajú sa dosiahnuť ciele, pričom tiež raz pochopia, že boli len čistou ilúziou. Ak vás zaujíma, aký pohľad na život majú 100-roční ľudia, nájdite si trošku času a skúste si prečítať ich postrehy, ktoré naozaj stoja za to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odpovede na tieto otázky poskytli traja ľudia, ktorým sa takýto úctyhodný vek podarilo dosiahnuť. Jedna zo žien vo videu bola dokonca narodená na území Československa. Veríme, že i vám tieto postrehy pomôžu udržať si nadhľad, netrápiť sa maličkosťami, ale sústrediť sa na to, čo má skutočnú hodnotu.

#1 Život nie je o veciach, ale o zážitkoch

Photo by mari lezhava on Unsplash

V starobe nebudete spomínať na všetky tie autá, elektroniku či handry, ktoré ste si kedysi kúpili. V hlave vám ostanú pocity zo zážitkov, ktoré vám nikto nemôže ukradnúť. „Som rád, že som zažil všetko, čo som chcel zažiť,“ tvrdí jeden starček. Je jedným z tých mála ľudí, ktorí v starobe nehundrú na celý svet, ale naopak sa tešia z toho, že môžu byť jeho súčasťou.

#2 Šťastie pochádza z pozitívneho postoja a optimizmu

100-roční ľudia dobre vedia, že šťastie prichádza zvnútra. Je to trvalý stav, nie chvíľková eufória. Byť šťastní a spokojní sami so sebou sa musíme naučiť. Pričom to vôbec nie je také ťažké, ako sa to môže zdať na prvý pohľad. Všetko je v našej hlave. A je to naozaj tak.

#3 Šťastie je stav TU & TERAZ

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

A nie je to len klišé. Ak sa budete neustále vŕtať v minulosti alebo si budete vytvárať komplikované scenáre, ktoré sa v budúcnosti nikdy nesplnia, pocit šťastia i samotný život vám pretečú pomedzi prsty. Šťastie je vedieť si vychutnať daný okamih. Vyskúšajte to. Určite to stojí za to.

#4 Láska a zdravý partnerský vzťah sú liekom na dlhovekosť

Podľa storočných ľudí dobrý partnerský vzťah je niečo, čo vám skutočne môže predĺžiť „životnosť“. Máte sa o koho oprieť, kráčate spolu životom a navzájom sa milujete. A to je na nezaplatenie.

#5 Myslite aj na svoje telo

Photo by Max Rovensky on Unsplash

To, čo dávame do svojho tela, ho môže vyliečiť, alebo byť naopak príčinou rôznych ochorení. Preto sa snažte stravovať zdravo. Kľúčovou môže byť aj striedma strava, dostatok pohybu a čerstvý vzduch. Telo je ako auto. Aby nám fungovalo, musíme sa oňho dobre starať.

#6 Odpustite si

Každý z nás má niečo na rováši. Všetci sme urobili v živote rozhodnutia, ktoré nás mrzia. Ale ak sa k nim budete vracať celé desaťročia, výčitky svedomia vás budú zožierať. Odpustite si. Nezúfajte. A tešte sa zo života.

#7 Pomáhajte ostatným

Photo by Cristian Newman on Unsplash

Aj keď to tak nevyzerá, na tomto svete nevyhrávajú len egoisti. Tým, že sa naučíme pomáhať, pomôžeme aj sami sebe. A práve pomoc je ďalšou kvalitou, ktorá v nás vyvolá pocit spokojnosti a šťastia.

#8 Vždy sa máte čo učiť

A to bez ohľadu na číslo v občianskom preukaze. Stagnácia nás nikam neposunie. Ak sa však budete so zvedavými očami pozerať na svet vôkol seba, vždy zistíte, že vecí, ktoré sa môžete naučiť, je naozaj dosť.

#9 Nerozčuľujte sa

Photo by RKTKN on Unsplash

Toto zlaté pravidlo sme počuli snáď už tisíckrát, ale dokiaľ sa nám nedostane naozaj pod kožu, nebude mať pre nás žiaden účinok. Podľa storočných ľudí sa nám však rozčuľovať vôbec neoplatí. Nezmeníme tým danú situáciu a konieckoncov tým budeme škodiť len sami sebe.

Storoční ľudia už väčšinou vedia, čo je v živote podstatné. Stojí za to vziať si ich rady k srdcu.

Pozri aj: Ikigai: Stará japonská filozofia, podľa ktorej nájdete skutočné šťastie len vtedy, ak si odpoviete na tieto 4 otázky

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov