Foto: Photo by Craig Adderley from Pexels

Zapliesť sa s nimi je jedna z najhorších vecí, ktoré sa vám v živote môžu stať.

Spočiatku možno ani nebudete vedieť, že máte dočinenia s toxickým človekom. Na začiatku totiž spravia všetko preto, aby si vás obmotali okolo prsta. To, čo však príde po tom, je hotové peklo, ktoré popísal aj portál Thought Catalog. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toxický človek sa vám síce môže formálne ospravedlniť, no nikdy to nebude myslieť úprimne. Ospravedlnenie používa len ako jednu z foriem manupulácie, a chce vás ním len obmäkčiť. 

Navyše, toxický človek síce možno povie “prepáč”, no vinu si aj tak neprizná. Za vinníka bude označovať kohokoľvek, len nie seba. Nie je totiž dostatočne zrelý na to, aby niesol zodpovednosť za svoje činy či za svoje slová, ktoré veľakrát zabolia.

Neustále sa tiež bude vyhovárať na svoju minulosť alebo na “nepriaznivé okolnosti”. Bude vám chcieť nahovoriť, že nebyť nich, úplne všetko by bolo inak. 

Tak napríklad, nevera. Keď vás toxický človek podvedie, možno síce povie “prepáč”, no zároveň vás bude presviedčať o tom, že k ničomu by nedošlo, ak by sa naňho tá druhá osoba nevrhla, ak by ste sa v poslednom období viac zaujímali o sex, alebo keby mu barman nedal ten jeden drink navyše. 

Ak tieto nezmysly spochybníte, toxický človek vám veľmi rád pripomenie, čo všetko pre vás už spravil, a že tiež nie ste dokonalý. V závere komunikácie tak ešte budete mať pocit, že všetkému ste na vine vlastne vy. 

Photo by Lucas Sankey on Unsplash

Nezáleží na tom, ako veľmi takého človeka milujete, jednoducho nikdy sa nezmení. Stále bude klamať, a stále bude pravdu skrúcať do presne takej podoby, aká vyhovuje jemu. 

Môžete kričať, môžete plakať, môžete sa hádať – nepomôže nič. Nepomôžu vám ani nevyvrátiteľné fakty – toxický človek má svoj vlastný svet a svoju vlastnú pravdu. Navyše o nej dokáže presvedčiť množstvo ľudí, takže za blázna je ešte nakoniec ten, kto ju spochybní.

Ak máte dočinenia s toxickým človekom, to najlepšie a zároveň jediné možné riešenie je odísť. Pre tohto človeka nebudete nikdy nič znamenať, budete preňho len bábkou v jeho dokonale rozohratej hre. Nikdy ho nepresvedčíte o svojej pravde a nikdy ho neprinútite priznať, že tentokrát už zašiel naozaj priďaleko. 

Toxickí ľudia totiž nemyslia logicky. Toxickí ľudia myslia len na seba. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov