A kým ich používať neprestanú, úspešní ľudia sa z nich nestanú.

Bernard Roth, uznávaný profesor zo Stanfordskej univerzity, sa rozhodol preskúmať slovník ľudí, ktorí sa o úspech síce snažia, no nedarí sa im ho dosiahnuť. Zistil, že najčastejšie používajú tieto 2 frázy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa teda snažíte dosiahnuť nejaký svoj cieľ či sen no nedarí sa vám, pouvažujte nad tým, či tieto 2 frázy nepoužívate až pričasto. Ak áno, je najvyšší čas napraviť to.

“Musím…”

Bernard Roth hovorí, že používanie viet, kde vyjadríte, že niečo “musíte”, je veľmi veľkou chybou. Ak niečo “musíte”, robíte to preto, že je to vaša povinnosť a nie preto, že by vás to bavilo.

A úspech predsa dosiahnete jedine tak, že budete robiť niečo, čo vás baví a vnútorne napĺňa. Práca, ktorá vám má priniesť vytúžený úspech by pre vás nemala byť povinnosťou. Nemusíte nič. Robte len to, čo chcete.

Roth zároveň navrhuje nahradiť túto frázu inou, a to napríklad “Chcel/a by som…”. Aplikované do každodenného života, neznie lepšie “Po práci musím ísť nakúpiť,” ako “Po práci by som chcela ísť nakúpiť?”

pexels.com

“Ale…”

So slovkom “ale” sa väčšinou vždy spája nejaká výhovorka. Používame ho väčšinou vtedy, keď chceme samých seba obhájiť, alebo keď sa chceme zbaviť nejakej povinnosti.

Ak toto slovko vyhodíte zo svojho slovníka, akosi podvedome sa začnete riadiť zásadou: “Kto nechce, hľadá dôvody, kto chce, hľadá spôsoby.”

Profesor Bernard Roth odporúča naradiť “ale” napríklad slovkom “preto”. Ak by sme si to opäť premietli do každodenného života, vyzeralo by to nejak takto: “Chcel/a by som ísť dnes cvičiť, ale nemôžem, pretože si musím navariť na zajtra,” vymeňme za “Dnes pôjdem cvičiť, preto vstanem zajtra ráno o hodinu skôr – aby som si navaril/a jedlo na zajtra.”

pexels.com

Cítite tie rozdiely?

Pozri aj: Psychológovia odporúčajú: Používajte toto 2-hodinové pravidlo a váš život sa zmení o 180°

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov