"Aká je tvoja obľúbená farba?" Koľkokrát dávame a dostávame túto otázku bez toho, aby sme sa pozreli na jej hlbší zmysel. Často ani nevieme, čo ňou chceme zistiť – načo to potrebujeme vedieť.

Z psychológie farieb väčšina z nás vie, aký je ich účinok na našu psychiku. Čo o nás vyjadruje naša obľúbená farba? Ak má niekto rád červenú, znamená to, že má rád vzrušenie a rýchly spôsob života? A čo keď preňho táto farba znamená pocit tepla, lásky a pohody? Ukázalo sa, že preferencia farieb je veľmi slabým projektívnym testom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak nie o osobnosti, tak o čom teda obľúbená farba vypovedá? Psychológovia si túto otázku kládli veľmi dlho a na túto tému zrealizovali mnoho výskumov. Tieto 3 zistenia ste o svojej obľúbenej farbe pravdepodobne nevedeli…

Sezónnosť

Farebné preferencie často podliehajú sezóne, preto má mnoho ľudí počas jesene rado oranžovú, tmavočervenú či tmavožltú, i keď počas roka k nim nijako špeciálne neinklinuje. Okrem ročného obdobia na nás vplývajú aj módne trendy – spomeňte si na neónové farby, odtiene mentolovej či baby blue. Ľudia okolo nás, naše hodnoty a spomienky sú takisto spojené s preferenciou určitých farieb.

Unsplash.com/Jeremy Thomas

Spoločnosť

Jedna štúdia dokázala, že študenti počas a po štúdiu na univerzite začali viac preferovať farby, ktoré boli v logu univerzity alebo na dresoch univerzitnej hokejovej ligy. To naznačuje, že aj príslušnosť a pocit spolupatričnosti dokáže pozmeniť naše preferencie. Skúste sa zamyslieť napríklad nad tým, v akých farbách je logo vášho obľúbeného futbalového klubu a aké farby preferujete vy sami.

Rod

I keď sa v dnešnej dobe zdá, že táto premenná už pri výbere obľúbenej farby všeobecne alebo na oblečení nehrá žiadnu rolu, výskumy dokazujú, že to tak celkom nie je pravda. To, že muži nemajú problém nosiť aj niekdajšie typicky ženské farby a naopak ešte neznamená, že zmenili svoju farebnú preferenciu. V tomto prípade sú módne trendy a názor jednotlivca navzájom nezávislé.

Muži majú stále tendenciu voliť skôr „typicky mužské“ ako „typicky ženské“ farby. Veľký podiel má na tomto fenoméne i výchova, stačí si pomyslieť, výbavičku akej farby kúpite dievčatku a akú chlapčekovi. Hoci tomu dieťaťu to je v danej chvíli jedno, postupom času sa naučí, ktoré farby prislúchajú k jeho rodu. A tak to ide dookola.

pexels.com

Hoci žiadna z týchto informácií neodpovedala na otázku prečo niekto obľubuje konkrétnu farbu priamo, všetky naznačujú, že naše preferencie závisia od našich predchádzajúcich asociácií a spomienok. Rovnako tak ich dokážu zmeniť asociácie s inými predmetmi, zážitkami a skúsenosťami. Inak povedané, to, že máte teraz radi červenú ešte neznamená, že ju budete mať radi aj o polroka.

Pozri aj: Psychológia farieb: Viete, čo o vás prezrádza vaša obľúbená farba?

blog.allpsych
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov