Autor fotky: Arthur Brognoli na Pexels

Už ste si to všimli?

Hovorí sa, že úprimnosť pomaly zomiera, no v skutočnosti je na svete stále množstvo ľudí, ktorí vás presvedčia o tom, že to tak nemusí byť. Všimli ste si ale, že veľmi často ide o introvertov? Či už ide o priateľský, romantický alebo pracovný vzťah, na týchto ľudí sa môžete vždy spoľahnúť. Prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dôvody popísal portál Learning Mind.

#1 Externé odmeny ich až tak nemotivujú

Čo sú to externé odmeny? Ide o všetko, čo v našom tele spôsobuje záplavu hormónom radosti, teda dopamínom. Ide teda napríklad o jedenie nezdravého jedla, pozornosť druhých ľudí, sex, scrollovanie sociálnymi sieťami a podobne. 

Istá štúdia ale dokázala, že introverti, na rozdiel od extrovertov, na dopamíne až tak “závislí” nie sú. Len sotva sa teda stane, že introvert by kvôli rýchlemu pokušeniu podviedol svoju polovičku alebo pre uznanie druhých za chrbtom ohováral svojich priateľov. 

#2 Uprednostňujú kvalitu nad kvantitou

Introvertom mnohí ľudia vyčítajú, že sú príliš “vyberaví”, čo je aj pravda. Je to tak ale preto, že si veľmi dôkladne vyberajú, komu budú venovať svoj čas. Vedia totiž, že nič vzácnejšie neexistuje. 

Autor fotky: RODNAE Productions na Pexels

Navyše, extroverti vedia, že pri ľuďoch je dôležitá ich kvalita. Úplne im stačí mať jedného alebo dvoch priateľov, na ktorých sa môžu kedykoľvek spoľahnúť, než ich mať desiatky, no ani jedného skutočného. 

#3 Je pre nich náročné predstierať pocity

Toto má dokonca aj svoje neurobiologické vysvetlenie. Introverti majú obmedzené zdroje sociálnej energie, pretože využívajú parasympatickú časť ich nervového systému. Vďaka tomu sú tichší, pokojnejší a menej aktívni ako extroverti.

Samotná sociálna interakcia preto uberá introvertovi energiu, aj keď mu je príjemná. Takto sú jednoducho naprogramované ich telá a mysle. Správanie ako klamanie či predstieranie pocitov je pre nich energeticky ešte náročnejšie, a preto doslova platí, že títo ľudia nemajú energiu na udržiavanie neúprimných vzťahov (v akejkoľvek oblasti). 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov