Foto: Pexels

Pri vzťahu s narcistom sa jej nevyhnete.

Vo svete plnom sociálnych médií a reality šou sme si už zvykli na to, že sme svedkami narcistických správaní. Avšak existuje jeden spôsob manipulácie, ktorý je pre týchto jedincov typický, no málokedy sa o ňom hovorí.

Článok pokračuje pod videom ↓

O čo ide? O túžbu narcistu nasilu vzbudzovať žiarlivosť vo svojom partnerovi.

Narcista chce, aby ste žiarlili

Narcisti majú potrebu byť stredobodom pozornosti a mať pocit, že majú kontrolu nad ostatnými. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je hravé alebo úmyselné vzbudzovanie žiarlivosti u svojho partnera. Ale prečo?

V prvom rade je dôležité pochopiť, čo presne znamená byť narcisom. Narcizmus nie je len zamilovanosť do seba alebo túžba po pozornosti od iných; ide skôr o hlboký nedostatok empatie a schopnosti vnímať potreby druhých ľudí. Preto môže byť pre narcistu ťažké mať zdravé vzťahy.

Keď sa človek stretne s narcistom v intímnom vzťahu, môže si najprv myslieť, že to je najlepší vzťah na svete. Narcista sa môže zdať byť úžasným partnerom, ktorý sa o vás veľmi zaujíma a robí všetko preto, aby ste boli šťastní. Avšak postupom času sa začne objavovať skutočný obraz – manipulatívny a emocionálne neprístupný človek.

Jednou z metód manipulácie, ktorú narcista používa vo vzťahu, je vzbudzovanie žiarlivosti u svojho partnera. Môže to robiť rôznymi spôsobmi – napríklad flirtovaním s inými ľuďmi pred partnerom alebo rozprávaním príbehov o svojich úspechoch či úspechoch iných ľudí, ktoré naznačujú, že by mohli mať lepší vzťah s niekým iným.

Pexels

Cieľom tejto manipulácie je dosiahnuť dve veci

Prečo to narcisti robia?

1. Zvýšenie sebavedomia narcistu – keď vidia svojho partnera žiarliť, cítia sa atraktívnejší a dôležitejší.

2. Udržanie kontroly nad partnerom – keď je niekto žiarlivý, má tendenciu byť viac zameraný na to, čo robí jeho partner, a snáď sa bude snažiť získať jeho pozornosť. Týmto spôsobom môže narcista udržiavať kontrolu nad svojím partnerom a manipulovať ním.

Teraz, keď vieme, prečo narcisti vzbudzujú žiarlivosť vo svojom partnerovi, je dôležité pochopiť, ako sa tomuto správaniu postaviť. Prvým krokom je uvedomiť si, že ste v manipulatívnom vzťahu, a že vaše pocity žiarlivosti nie sú len vašou vinou.

Ďalším krokom je naučiť sa rozpoznávať situácie, keď narcista úmyselne vzbudzuje žiarlivosť. Vtedy môžete začať komunikovať so svojím partnerom o tom, ako sa cítite a čo potrebujete na to, aby ste sa cítili bezpečnejšie.

Ak narcista odmieta priznať svoje správanie alebo pracovať na zmene, možno bude potrebné zvážiť ukončenie vzťahu. Aj keď to môže byt ťažké rozhodnutie, dôležité je chrániť svoje emocionálne blaho pred ďalšou manipuláciou.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov