Jeho spojitosť s depresiou vás s najväčšou pravdepodobnosťou prekvapí.

O depresii sa v spoločnosti stále nehovorí toľko, koľko by sa malo. Žiaľ, ešte stále ide o akúsi tabu tému, o ktorej by sme radšej mali mlčať – človek predsa musí byť neustále silný, usmiaty a musí byť schopný poradiť si s akýmkoľvek problémom. Nedostatok informácií potom môže spôsobiť to, že si myslíme, že depresiou trpí len človek, ktorý je “smutný”. Celá problematika tohto ochorenia je však ďaleko rozsiahlejšia…

Článok pokračuje pod videom ↓

To, že je človek “smutný”, ešte ani zďaleka nemusí znamenať, že trpí depresiou. Pre jej diagnostikovanie je nevyhnutná prítomnosť viacerých ďalších príznakov, ktoré sú verejnosti viac či menej známe.

Príznak, o ktorom si povieme dnes, však pravdepodobne väčšinu ľudí prekvapí. Tímu vedcov sa ho však podarilo dokázať dôsledným skúmaním 18 980 ľudí, čo naozaj môžeme považovať za dostatočne veľkú vzorku.

pixabay.com

Väčšina ľudí prirodzene predpokladá, že opakujúce sa ranné bolesti hlavy sú spôsobené nedostatkom spánku či dehydratáciou organizmu. Obe z menovaných síce môžu byť príčinou tohto problému, no veľmi častým dôvodom ranných bolestí hlavy je tiež začínajúca depresia alebo začínajúca úzkosť.

Možno vás toto zistenie prekvapilo, no skutočne je to tak. Samozrejme, aj samotný autor štúdie, Maurice M. Ohayon upozorňuje na fakt, že svoje telo poznáte najlepšie vy.

Ak teda viete, že ste v posledných dňoch užili nadmerné množstvo alkoholu, máte problémy s tlakom, pijete málo vody alebo si nedoprajete dostatok spánku, príčinu treba hľadať tu.

pixabay.com

Ak ste si však istí, že tieto veci sú u vás v poriadku, skúste sa zamyslieť nad tým, či ste v poslednom období neboli vystavení nadmernej emocionálnej záťaži. Ak áno, v tom prípade sa majte na pozore, pretože opakované ranné bolesti hlavy môžu skutočne indikovať depresiu či úzkosť.

Pozri aj: Pitie tohto nápoja zvyšuje riziko vzniku depresie až o 30%. Dokážete sa ho vzdať?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov