Mnohí z nás ho však pijú každý jeden deň…

Doteraz ste si možno mysleli, že ak pijete tento nápoj, vlastne tým robíte pre svoje telo niečo dobré. Tento výskum však ukázal, ako veľmi ste sa mýlili….

Článok pokračuje pod videom ↓

Výsledky tejto rozsiahlej analýzy vyplynuli zo štúdie 263 925 ľudí, čo teda naozaj nie je zanedbateľná vzorka. Ľudia pritom boli vo veku od 50 do 71 rokov.

Výskumníci pritom hľadali súvislosti medzi depresiou a medzi nápojmi, ktoré títo ľudia pred jej vznikom pili. Výsledky výskumu však potvrdili naozaj prekvapujúci záver.

Zistilo sa totiž, že pitie nápojov s umelými sladidlami zvyšuje riziko vzniku depresie až o neuveriteľných 30%. Ak si teda radi doprajete “light” verzie nápojov a doteraz vás tešilo, že svoje telo šetríte pred cukrami, výber nápoja radšej nabudúce prehodnoťte.

pixabay.com

Štúdia však dospela aj k jednému ďalšiemu zaujímavému zisteniu, a to síce že existujú aj nápoje, ktoré, naopak, riziko vzniku depresie znižujú. V tomto prípade ide o čaj a o kofeínovú kávu.

Autori štúdie tieto zistenia pripisujú škodlivému účinky umelých sladidiel na náš organizmus. Pre naše telo totiž nie sú prirodzenou látkou a preto sladidlá ako aspartám či sacharín nedokážeme dostatočne spracovať.

Je tiež známe, že napríklad taký aspartám môže narušiť tvorbu dopamínu a serotonínu, čo samozrejme následne vedie nielen k zlej nálade a k podráždenosti, ale tiež k depresii.

Oveľa lepšie teda spravíte, keď si nabudúce miesto diétneho nápoja doprajete napríklad čaj sladený medom.

Pozri aj: Pozor! Tento nápoj zabíja až 40% vašich nových mozgových buniek

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov