Aký typ mužov sa najviac páči vám?

Proti gustu žiaden dišputát. Každému z nás sa páči niečo iné. No ak sa pozrieme sa mužskú príťažlivosť z globálneho hľadiska, jednoznačne vedú „bradáči“. Tak sa zdá, že ére na hladko oholených mužov odzvonilo, teraz je v kurze brada a prirodzenosť. Aspoň tak to tvrdí nedávna štúdia.

Článok pokračuje pod videom ↓

K tomuto záveru dospeli vedci v štúdii publikovanej v magazíne Journal of Evolutionary Biology. Výskumu sa celkovo zúčastnilo 8 520 žien, ktorých úlohou bolo hodnotiť atraktivitu mužov. Tí boli rozdelení do dvoch skupín – na mužov oholených a na tých, ktorí mali bradu či jemné strnisko. V štúdii nazvanej The Masculinity Paradox/Paradox maskulinity  vedci okrem iného skúmali aj vplyv brady na dĺžku vzťahu. Ako to už býva, prišli k zaujímavým záverom.

100 percent žien uprednostňuje zarastených mužov

Photo by SHTTEFAN on Unsplash

I keď to znie takmer neuveriteľne, všetkých 8 520 žien preferovalo zarastených mužov. Prečo je to tak? Vedci majú na to jasné vysvetlenie. Tvrdia, že typické mužské črty tváre, ako široká čeľusť či výrazné nadočnicové oblúky signalizujú v prírode dobrý zdravotný stav. A samotná brada? Tá signalizuje mužovu zrelosť a mužskú sociálnu dominanciu. Ľudovo povedané, brada robí chlapa chlapom, čím zvyšuje jeho príťažlivosť.

Pre dlhodobý vzťah sú vhodnejší

Photo by Tyler Harris on Unsplash

Ženy, ktoré vyhľadávajú skôr krátkodobé vzťahy, uprednostňujú na hladko oholených mužov, ktorí majú výraznú sánku. Ak však ide o dlhodobý vzťah, na plnej čiare vyhrávajú „bradáči“. „Bradatí muži môžu byť pre ženy z hľadiska posudzovania dlhodobého vzťahu atraktívnejší. Súvisí to s tým, že sa pravdepodobne ľahšie formujú a prispôsobujú, čo žene môže poskytnúť rôzne výhody,“ dočítame sa v štúdii.

Ak si teda chce silnejšia polovička ľudstva posilniť svoju dominanciu, stačí, keď zahodí žiletku do koša. V prípade posilnenia vlastnej atraktivity je mu totižto absolútne zbytočná.

Pozri aj: Vedci prezradili, akých 8 vecí nesmie chýbať mužovi, ktorého ženy považujú za ideálneho

unilad
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov