Image by ktag336 from Pixabay

To, že má niekto psychotickú osobnosť neznamená, že musí byť psychopatom.

Ide totiž o 2 úplne rozdielne pojmy. Človek s psychotickou osobnosťou alebo s nábehom na ňu dokáže v spoločnosti či už s väčšími alebo menšími obmedzeniami fungovať. Je ale možné, že veľakrát aj nechtiac vám zo života dokáže spraviť úplné peklo. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teda zistíte, že niekto má psychotickú osobnosť a preto sa správa tak ako sa správa? Prehľadne to popísal aj portál Your Tango. 

#1 Depresívne myšlienky

Aj keď daná osoba nevyhnutne nemusí mať depresiu, no vidíte, že jednoznačne má na ňu nábeh. Bludné predstavy, nemiestna nedôvera či extrémny pesimizmus sú na dennom poriadku. 

#2 Úzkostné pocity

Tie sa u človeka s psychotickou osobnosťou prejavujú veľmi často v kombinácii s niektorým ďalších popísaných znamení. Časté sú sociálna úzkosť, nepokoj či paranoje. 

#3 Záchvaty hnevu

Títo ľudia sa vyznačujú tiež častými záchvatmi hnevu, ktoré sú veľakrát vyvolané úplnou a zanedbateľnou banalitou. Prípadný vplyv alkoholu všetko ešte len znásobuje. 

#4 Poruchy spánku

Prítomné sú aj abnormality spánkového cyklu. Ľudia s psychotickou osobnosťou mávajú väčšinou veľmi zlý spánok – nedarí sa im zaspať, spia krátko a prebudiť ich dokáže aj najjemnejší zvyk, ich spánok je teda veľmi plytký. 

Foto: pexels

#5 Hypochondria

Veľmi častým prejavom psychotickej osobnosti je hypochondria, teda predstieranie rôznych chorôb. Títo ľudia to ale či už vedome alebo podvedome robia preto, aby na seba upútali pozornosť. 

#6 Paranoidné predstavy

Ľudia s týmto problémom vás často zahltia svojimi paranoidnými predstavami. Najhoršie na tom je, že aj keď by ste sa im ich snažili vyhovoriť, jednoducho sa vám to nepodarí. 

#7 Prehnaná nedôvera

Je prirodzené byť opatrný pri ľuďoch, ktorí nás už niekedy sklamali či oklamali, títo ľudia ale majú nedôveru voči úplne každému a získať si ju je u nich prakticky nemožné. 

#8 Hypománia

Hypománia sa môže prejavovať viacerými príznakmi, no medzi tie najčastejšie patria zrýchlená reč a prakticky nekonečný prúd myšlienok, ktorými vás takáto osoba doslova zahatí. 

#9 Nedostatok empatie

Okrem iného sa ľudia s psychotickou osobnosťou veľmi často vyznačujú aj absenciou čo i len elementárnej empatie. Aj to môže byť dôvodom toho, že ich správanie sa vám javí ako “bezcitné”.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov