Foto: Photo by Kendal James on Unsplash

Veriť či neveriť? To je otázka, ktorá ľudstvo trápi už celé veky.

Dôvera vzniká vtedy, keď sa slová premieňajú na skutky. Pokiaľ váš blízky o dôvere len rozpráva, zbystrite pozornosť. Slová sú len slová. Činy sú to, čo im dáva význam. Ak máte pri sebe človeka, o ktorom neviete, či mu môžete skutočne dôverovať, skúste si všímať tieto signály. Niektoré z nich sú očividné, iné zasa úplne jemné. Všetky sú však bohužiaľ znakom toho, že danej osobe sa neoplatí dôverovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Radšej si ľudí preverte, ako by ste mali plakať nad rozliatym mliekom. Druhej osobe nedôverujte, ak:

#1 Neustále niekoho ohovára

Photo by Mimi Thian on Unsplash

Ak váš známy či známa vyslovene nemôže dýchať bez klebiet a ohovárania, majte sa na pozore. Ak dokáže bez problémov vo vašej prítomnosti ohovárať druhých, aj vy sa skôr či neskôr stanete terčom jeho/jej klebiet. Prečo by ste práve vy mali byť výnimkou?

#2 Je tajnostkár a egoista

Sú ľudia, ktorí vyslovene kopú len sami za seba. Sú tajnostkárski a zo všetkého sa snažia získať nejakú výhodu len pre seba. Nemyslia na ostatných. Takéto typy však rozhodne nepatria medzi obľúbencov. Je to logické. Sú to presne takí ľudia, ktorí vám bez problémov vrazia nôž do chrbta.

#3 Neustále mení svoj názor

Photo by Alex Boyd on Unsplash

Nikto z nás nie je neomylný a má právo zmeniť svoj názor. No ak ho niekto mení neustále v závislosti od situácie, tiež to môže byť znak toho, že sa mu neoplatí veriť. Ak si človek nevie stáť za svojím slovom, veľa to napovie o jeho charaktere.

#4 Je neistý a nosí masku

Niekedy sa veľmi ťažko dôveruje ľuďom s nízkym sebavedomím, ktorí s obľubou nosia masku. Svoje chyby neraz skrývajú za svoju zraniteľnosť, no ak ich niekto upozorní na ich nedostatky, menia sa na agresívnu kôpku nervov. Vtedy všetko “tajné“, čo ste im povedali, môžu použiť proti vám.

#5 Vždy s vami vo všetkom súhlasí

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

S nijakým človekom na svete sa nikdy nezhodnete na sto percent vo všetkom. Vždy sa nájdu aspoň nejaké maličkosti, na ktoré budete mať opačný názor. No človeku, ktorý s vami vždy vo všetko súhlasí, tiež nie je dobré dôverovať. Možno vás v skutočnosti neznáša. Nemáte šancu vidieť, aký naozaj je, pretože vám stále bude ukazovať len svoju falošnú masku.

#6 Je krutý na svojich kolegov či priateľov

Krutosť nemá nič spoločné s ľudskosťou. Neexistuje žiadne morálne pravidlo, ktoré by ju ospravedlňovalo. Najhoršie na tom je, že násilní a krutí ľudia často nemajú pocit, že robia niečo nevhodné. No ak si nedáte pozor, ľahko sa aj vy môžete stať bleskozvodom ich vyslovene negatívnych pocitov.

#7 Ak k ospravedlneniu pripojí slovíčko „ale“

Photo by whereslugo on Unsplash

Ak sa chceme ospravedlniť, tak sa ospravedlníme. Tým by to malo byť ukončené. Avšak ospravedlnenie stráca svoj zmysel, ak v ňom trváme na svojom. „Prepáč, že som to urobil/a, ale..“ Takouto vsuvkou mizne jeho sila, i naša úprimnosť. Ak takýto spôsob ospravedlnenia používa druhý človek akosi pričasto, nemusí to svedčiť o jeho dobrých úmysloch.

#8 Nedokáže vám nič vysvetliť

Pretože vie, že by sa pri vysvetľovaní ihneď zamotal do spletí klamstiev a poloprávd. Takýto človek vám nikdy nevysvetlí svoje konanie. Ak už ide do tuhého, radšej prejde do protiútoku.

Ak máte pri sebe takéhoto človeka, nezverujte mu svoje tajomstvá. Určite by o nich za chvíľu vedela celá ulica, alebo by ich použil proti vám. Radšej sa obráťte na ľudí, ktorí skutočne stoja za to.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov