Autor fotky: Skylar Kang na Pexels

Telo povie niekedy viac ako slová.

Šťastie nie je len stav mysle, je tiež spojené s určitými chemickými procesmi v tele. Rovnako je to ale aj s nešťastím. Ak vás niečo trápi, prejavovať sa to bude aj na vašom fyzickom stave a telo vám bude denne dávať signály, že niečo nie je v poriadku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto znamenia bližšie popísal portál Brightside. 

#1 Jedenie nezdravých jedál

Máte v poslednom čase nadmernú chuť na sladké či na chipsy? Ak si vaše telo vyžaduje cukor a škrob, problémom môže byť, že máte nedostatok serotonínu. Tieto potraviny jeho produkciu zvýšia, čím sa nám (dočasne) zdvihne aj nálada. Ide však len o “požičané” šťastie, a keď tieto potraviny vytrávite, budete sa cítiť ešte horšie. 

#2 Priberanie

Dlhodobý nedostatok dopamínu vedie k tom, že vaša váha bude rásť. Okrem neustálej chuti na sladké či slané sa totiž môžete aj často prejedať, keďže nadmerný smútok môže viesť k dlhodobému nechutenstvu a následnému nárazovému jedeniu.

#3 Napätie v prsiach

U žien je veľmi častým aj tento znak. Ide o to, že pretrvávajúci smútok znižuje hladinu estrogénu, čo zapríčiňuje bolestivé napätie v prsiach, podobne ako pred menštruáciou. 

#4 Menej empatie

Štúdie potvrdili aj prepojenie medzi empatiou a hladinou oxytocínu. Ten sa produkuje pri pocite šťastia, no ak ho máme nedostatok, ukázalo sa, že to negatívne ovplyvňuje našu empatiu. Keď sme teda smutní, máme problém vcítiť sa do pocitov iných. 

Autor fotky: Ron Lach na Pexels

#5 Bolesť hlavy

Ďalším hormónom súvisiacim so šťastím je progesterón. Ak sme nešťastní a v našom tele ho vtedy máme nedostatok, môžeme trpieť aj bolesťami hlavy či dokonca migrénou. 

#6 Nespavosť

Nedostatok serotonínu spôsobuje nielen smútok, ale aj nespavosť. Ak vás teda v poslednom období trápia problémy so spánkom, príčinou môže byť aj toto. Nespavosť ale môže mať aj iné príčiny, okrem iného najčastejšie neustály stres či sedavý spôsob života. 

#7 Trasenie

V dôsledku nedostatku dopamínu zas často dochádza k chveniu či traseniu, ktoré je spôsobené svalovými sťahmi. Najčastejšie dochádza k traseniu rúk. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov