Zmenil sa ideál krásy počas uplynulých 50 rokov?

Keď sa povie, že niečo sa stalo pred päťdesiatimi rokmi, zdá sa nám, akoby to bola naozaj bájna minulosť. Bohužiaľ, nebolo to však až tak dávno, ako si myslíme. Samozrejme, ideál ženskej krásy sa mení každú éru a vždy je to niečo iné. Ak si však porovnáme to, čo muži pokladali na ženách za atraktívne práve pred tými spomínanými päťdesiatimi rokmi, zistíme, že ani za toľko rokov sa toho zas až tak veľa nezmenilo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľmi chudé postavy a žiadne prsia

Možno sa zdalo, že práve plnšie ženy ako napríklad svetoznáma a ikonická Marylin Monroe boli tým ideálom krásy. Možno na chvíľu to bola pravda, ale postupne sa čoraz viac a viac propagovala štíhla – teda v mnohých prípadoch až vychudnutá postava, ktorá sa za „ideál krásy“ berie aj dnes. No a keďže modelky boli chudšie a chudšie, aj ich krivky sa zmenšovali a neobišlo to ani ich hrudník. Zdá sa, že od roku 1960 je naším hlavým problémom, čo sa týka krásy žien, nízka váha.

Svetlá farba pleti

Aj keď je rasizmus ešte stále obrovským problémom v mnohých častiach sveta, dalo by sa povedať, že sa to zlepšuje. Niekedy to mali totiž ľudia inej farby pleti ešte o čosi ťažšie. A preto niet divu, že okolo roku 1960 bola za ekvivalent krásy považovaná žena, ktorej koža mala svetlý odtieň.

unsplash.com

Odhalené nohy

Fotografie spred 50 rokoch určite zachytávajú ženy s krátkymi sukňami či šatami, ale i šortkami, vďaka ktorým im bolo vidno takmer celé nohy, čo muži už aj vtedy pokladali za veľmi príťažlivé. Opäť by sa dalo povedať, že veci sa oproti súčastnosti takmer vôbec nezmenili.

Opačne orientované ženy

Mnoho mužov to priznalo len ťažko, ale predstava dvoch žien spolu bola už aj predtým celkom atraktívna, aj keď ľudia boli stále zmätení, keď sa im donieslo, že nejaké ženy žijú spolu alebo tvoria pár. Obdobie pred 50 rokmi patrilo medzi to prelomové a pozície žien v spoločnosti sa veľmi pomaly začali meniť.

Žiadna podprsenka

Ak máte pocit, že trendy – najmä čo sa obliekania týka, sa vracajú z minulosti, tak to zrejme nebude iba pocit, ale pravda. Ženy už pred rokmi nosili topy bez podprseniek a bolo by až zvláštne povedať, že sa to mužom nepáčilo.

Podriadenosť žien voči mužom

Poznáte to, taký klasický obraz ako vystrihnutý z filmu: žena dokonale upravená a v krásnych šatách upratuje dom, stará sa o deti a domácnosť, varí, pečie, umýva a potom čaká s otvorenou náručou svojho drahého manžela, ktorý príde domov z práce a je pripravená zniesť mu aj modré z neba. Celé dni však trávi doma, nemá žiadnu kariéru a muž je tým prvoradým. Áno, tak presne takýto typ žien bol pre mužov už vtedy veľmi príťažlivý.

unsplash.com

Pozri aj: Chceli by ste pôsobiť maximálne atraktívne? Bývalý agent FBI má pre vás 10 tipov, ako na to

thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov