„Správanie je zrkadlo, v ktorom každý ukazuje svoju podobu.“ - Johann Wolfgang Goethe

Isté typy správania alebo isté povahové črty nám na druhých ľuďoch jednoducho vadia viac, než tie druhé. V prítomnosti takýchto ľudí sa potom cítime nepríjemne, neisto či otrávene, čo môže viesť k tomu, že kontakt s nimi budeme obmedzovať, až kým sa nepreruší úplne. Ak sa však v niektorých z týchto 6 typov správania, ktoré ľudí iritujú najviac nájdete vy sami, znamená to, že si svoje chyby uvedomujete. A ich uvedomenie je predsa prvým krokom k tomu, aby ste ich odstránili, takže ste na dobrej ceste.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Sebeckosť

O tom, že v posledných rokoch sa tento typ správania veľmi rozšíril, niet pochýb. Samozrejme, mať svoje záujmy na prvom mieste je v poriadku, no v poriadku nie je, ak nimi neustále niekoho zraňujete, alebo ak svoje úspechy dosahujete iba podvodmi a klamaním – hľadiac len na svoj prospech. Práve preto je sebeckosť vlastnosťou, ktorú u druhých dokážeme vystáť len veľmi ťažko.

#2 Nafúknuté ego

Ak má niekto nafúknuté ego, viesť s takýmto človekom normálnu komunikáciu je takmer nemožné. Ľudia sa radi inšpirujú a poučia príbehmi ľudí, ktorí dosiahli úspech, no aj tieto príbehy sa dajú rozprávať skromne a s pokorou, nie chválenkársky. Navyše, ak si niekto myslí, že je prezident zemegule, všetky úspechy, ktoré ste dosiahli vy, sa bude snažiť bagatelizovať alebo zosmiešniť.

wsj.com

#3 Moralizovanie

Moralizovanie nie je práve to, čo by sme u iných ľudí vyhľadávali. Samozrejme, ak nám je niekto blízki a upozorní nás na niečo, čo nám uniká, môžeme mu byť veľmi vďační. No ak ide len o plytké reči, ktorých účel je v konečnom dôsledku aj tak len to, aby sa pred nami moralista „opeknil“, môžu liezť poriadne na nervy. Každý dospelý človek by mal mať dostatok súdnosti na to, aby vedel správnosť svojich krokov posúdiť sám. A nakoniec – vo vašich topánkach nechodí nikto iný, než vy. Ľuďom preto môžu niektoré okolnosti, na základe ktorých vás súdia, unikať.

#4 Perfekcionizmus

Nikto nie je dokonalý. Žiaľ, niektorí ľudia si to o sebe myslia a vašu „nedokonalosť“ vám dajú poriadne pocítiť. Niekedy však očakávame dokonalosť od druhých aj vtedy, keď vieme, koľko chýb máme my sami. To však nie je spravodlivé – každý má právo na chyby a na omyly. Práve tie nás totiž formujú a posúvajú nás vpred.

#5 Chronické sťažovanie sa

Ak sa niekto dokáže radovať aj z maličkostí, veľa sťažností si od neho nevypočujete. Na rozdiel od chronických „sťažovateľov“, ktorí majú na jazyku neustále niečo, s čím by vyjadrili nesúhlas. Nie sú spokojní s ničím a nikdy – už len z princípu. Neuvedomujú si však, koľko negativity z nich sála a ani to, že ľudia sa im radšej vyhábajú.

pixabay.com

#6 Cynizmus

Cynizmus je definovaný ako bezohľadné, hrubé, bezcitné správanie, ktoré je často spojené s opovrhovaním či výsmechom. Aj napriek tomu, že ľudia cynizmom veľakrát len maskujú svoju vlastnú neistotu či komplexy, zotrvávať v prítomnosti takéhoto človeka môže byť veľmi nepríjemné.

Ktorý typ správania dokáže najviac „žrať nervy“ vám? Ktorý by ste do tohto zoznamu prípadne doplnili?

Pozri aj: Ľudia nevedia, že týchto 10 vecí robíte preto, že ste alfa osobnosť

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov