Foto: Photo by Flora Westbrook from Pexels

Na to, aká je nevyhnutná, sa o nej hovorí veľmi málo.

Kedy ste naposledy prejavili lásku sami sebe a akým spôsobom? Sebaláska má množstvo foriem a podôb — niekedy je to fakt, že z hlavy vyženieme všetky negatívne myšlienky, inokedy si kúpime niečo, čo nám spraví radosť, a niekedy si zas môžeme zájsť na prechádzku do prírody. Toto všetko sú formy sebalásky, pretože tým robíme niečo pre seba a dávame si tak najavo, že sa máme radi. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré cvičenia na jej posilnenie ale môžu byť poriadne náročné. O šiestich z nich napísal viac aj portál Thought Catalog. 

#1 Zbavte sa toho, čo vám už viac neslúži

Áno, hovoríme aj o materiálnych veciach, akými sú napríklad staré knihy, oblečenie alebo čokoľvek, čo už nikdy nebudete potrebovať. Reč je ale aj o ľuďoch, príležitostiach či miestach, ktoré sú vám už len príťažou. Zbaviť sa ich je náročné, no urobiť to je jedným z najväčších prejavov sebalásky. 

#2 Dbajte na to, ako hovoríte o iných 

Zamyslite sa nad tým, akým spôsobom sa vyjadrujete o ľuďoch vo vašom okolí. Nemáte na nich “pekného slova”? Ak nie, dôvody môžu byť hneď dva. Tým prvým môže byť to, že tým len reflektujete nespokojnosť so svojím vlastným životom. Druhou možnosťou je, že sa jednoducho obklopujete nesprávnymi ľuďmi, a v tom prípade sa musíte vrátiť k predošlému bodu. 

Unsplash/Darius Bashar

#3 Hľadajte motiváciu

Nikto z nás nie je motivovaný 24/7. Trik spočíva v disciplíne. Aby ste si ju ale udržali, musíte sa obklopiť vecami, ktoré vám s tým pomôžu. Sem nepatria len rovnako naladení ľudia, ale rovnako aj knihy a celkovo životný štýl nastavený tak, aby vám každú jednu sekundu pripomínal, kým vlastne ste a kam smerujete. 

#4 Odpustite ľuďom, ktorí vám ublížili

Toto sa síce na prvý pohľad môže zdať ako prejav lásky voči nim, no opak je pravdou. Je to obrovský prejav sebalásky. Zášť a hnev na druhých nás totiž nenechajú voľne dýchať, kým ich zo seba nevypustíme. Neznamená to, že s touto osobou musíte byť naďalej v kontakte, jednoducho jej odpustite “v tichosti” a zbavte sa tak negatívnych pocitov, ktoré vo vás kvôli nej prebývajú. 

#5 Neobviňujte sa za veci, po ktorých túžite

Otvorene si priznajte, po čom v živote túžite, a vôbec kvôli tomu nemajte výčitky svedomia. To, že chcete viac peňazí, z vás nerobí namysleného mamonára. To, že túžite po vzťahu, z vás nerobí zúfalého samotára. Kašlite na predsudky spoločnosti a choďte si za tým, čo je pre vás naozaj dôležité. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov