Foto: Photo by Maria Tyutina from Pexels

Ak chcete aspoň trochu zlepšiť svoj život, potom by ste si mali osvojiť tieto veci.

K lepšiemu a šťastnejšiemu životu niekedy netreba veľa. Stačí pár malých zmien a váš život sa dokáže zmeniť o stoosemdesiat stupňov. Skúste zaviesť do svojich dní tieto zmeny aj vy a uvidíte, že výsledok bude stáť za to. Budete oveľa šťastnejší, spokojnejší, pokojnejší a menej vystresovaní. A pritom netreba vynaložiť až tak veľkú námahu.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Choďte spať o 15 minút skôr

Nedostatok spánku vás môže unaviť a vyčerpať – ako fyzicky, tak aj psychicky. Preto skúste na začiatok chodiť spať čo i len o 15 minút skôr, než chodíte spať bežne. Možno budete mať prvé dni menšie problémy zaspať, ale dobré výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

unsplash.com

#2 Meditujte aspoň 10 minút denne

Meditácia vás núti zamerať sa iba na seba, svoje telo a svoju myseľ. Žiadne rozptyľovanie, iba čistý pokoj. Je skvelým nástrojom na to, ako si pretriediť myšlienky, prísť na vhodné riešenia problémov, zrelaxovať alebo zbaviť sa stresu. A na to všetko stačí len pár minút denne.

#3 Športujte a hýbte sa

Chôdza, bicyklovanie, posilňovňa, beh či rýchly strečing doma. Nech už sa rozhodnete robiť čokoľvek, prospieva to nielen vášmu telu, ale aj vašej hlave. Vyplavujú sa vám totiž endorfíny, a pokiaľ dokážete nájsť niečo, čo vás baví, potom máte vyhrané.

#4 Zamerajte sa na seba

Stačí niekoľko minút denne, ktoré budete venovať len a len sebe, a vaša myseľ bude opäť plná energie a nápadov. Robte každý deň aspoň chvíľu to, čo máte radi – najlepšie, ak to nezahŕňa žiadne sociálne siete, a užívajte si čas, ktorý máte pre seba.

#5 Zaraďte do svojho jedálnička zeleninu a ovocie

Začnite tým, že zvýšite svoju dennú dávku zeleniny aspoň o jednu. Takže je pravdepodobné, že ste práve na čísle jeden, ale to vôbec nevadí. Čím viac je vaše telo hydratované, tým lepšie dokáže fungovať.

unsplash.com

#6 Prestaňte „škrečkovať“

No a čo, že je to zadarmo k nákupu. Taštičky, kľúčenky, perá a iné nepotrebné veci. Rozlúčte sa s týmto zvykom, ktorý vám len zbytočne plní dom a oberá vás o miesto či dokonca aj pokoj. Takže nabudúce, keď vám niekto ponúkne vec zadarmo, no vy ju celkom určite nepotrebujete, povedzte radšej: “Nie, ďakujem.“

#7 Urobte si poriadok aj na sociálnych sieťach

Vymažte si z priateľov ľudí, ktorých nepoznáte. Prestaňte sledovať účty, ktoré vo vás len zbytočne vyvolávajú žiarlivosť a sebapodceňovanie. Sociálne siete dokážu byť pekne stresujúcim prostredím, takže sa to snažte eliminovať aspoň takýmto spôsobom.

#8 Každý deň si vyhraďte určitý čas na „tvorenie“

Tvoriť niečo a vytvárať môže byť upokojujúcim, uspokojujúcim a skvelým zážitkom. Či už sa rozhodnete napiecť nejaký koláč, namaľovať obraz, ušiť novú sukňu, opraviť motorku, napísať básničku alebo čokoľvek iné, všetko vás to urobí šťastnejšími.

unsplash.com

#9 Povedzte nie a povedzte áno

Rovnica je veľmi jednoduchá: povedzte NIE na veci, ktoré sami nechcete. Povedzte ÁNO na veci, ktoré chcete (a to aj v prípade, že vás spočiatku trochu desia).

#10 Nezabúdajte na svoju posteľ

Upraviť si posteľ je vec, ktorú by ste určite mali zaviesť do svojej rannej rutiny. Dodá vám totiž pocit, že všetko máte pod kontrolou a ste pripravení na nasledujúci deň.

#11 Viac sa pýtajte

Nebojte sa ľuďom položiť viac otázok, zaujímajte sa o najrozličnejšie témy, spoznávajte nové veci a majte otvorenú myseľ. Učenie je celoživotný proces, ktorý nikdy nekončí. Praktizujte ho každý deň.

#12 Choďte von

Trávte viac času vonku na čerstvom vzduchu. Denné svetlo a slnečné žiarenie sú veľmi dôležité, najmä počas tmavších mesiacov v roku, a dokážu vo veľkej miere ovplyvniť našu náladu.

unsplash.com

#13 Dajte si pauzu od všetkých monitorov a obrazoviek

Uistite sa, že každý deň robíte niečo, čo nezahŕňa sedenie pred obrazovkou a pozerania sa na monitor. Namiesto toho skúste využiť tento čas na stretnutie s rodinou či priateľmi, čítanie knihy a podobne.

#14 Zhlboka dýchajte

Niekedy sa môže zdať, že toho máme strašne veľa. Cítime sa úzkostlivo, vystresovane a všetko je len na našich pleciach. V takomto prípade je dobré sa zhlboka nadýchnuť. Nádych-výdych. Nezúfajte, všetko sa vyrieši.

#15 Nenechajte, nech vás ovládajú negatívne myšlienky

Jedna z najväčších záľub našej hlavy je premýšľať o tých najhroznejších scenároch, znepokojovať sa a podceňovať sa. Je čas to zmeniť. Nesmiete dovoliť, aby vás negatívne myšlienky úplne ovládali.

unsplash.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov