Ako by ste opísali povrchnú osobnosť? Je to niekto, kto sa nezaujíma o to, čo mu práve hovoríte a rieši niečo iné? Alebo je to tá osoba, ktorá stále rozoberá iných? Alebo niekto, kto rieši aktuálne trendy a niečo také ako vlastný štýl a svoj pohľad na vec nepozná?

Nuž, odpoveď je veľmi subjektívna. Napriek tomu sa zdá, že dnešná doba je celá akási povrchná. Riešime vzhľad, ale nie to, aký je niekto vo vnútri, kupujeme značkové veci, ale nie to, čo má ozaj hodnotu, chceme byť originálni a zároveň sa riadime tým, čo si o nás myslia iní… No nehádžme všetkých a všetko do jedného vreca. Nie každý moderný človek je povrchný. Našťastie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Akí sú povrchní ľudia? Podľa názvu je zrejmé, že nejdú do hĺbky, len sa tak kĺžu po povrchu. Po povrchu čoho? Všetkého. Názorov na život, na ľudí, hodnôt, postojov, záľub… Svet vidia príliš zjednodušene a o abstraktných veciach premýšľajú len málo. Chýba im originálnosť, altruizmus, autenticita a odvaha byť samým sebou.

Týchto 10 znakov vám o povrchných ľuďoch prezradí viac…

Chýba im vnútorný kompas

Väčšina ľudí ma vytvorený rebríček hodnôt, ktorý najprv starostlivo zvážila. Osoba s takýmto rebríčkom si uvedomuje, že dané položky sú pre ňu skutočne dôležité a nenahraditeľné. Životné situácie potom rieši na základe svojich vnútorných presvedčení, ktoré vyplývajú zo spomínaného rebríčka hodnôt.

Nedá sa povedať, že by povrchní ľudia nemali hodnoty, len… Tie ich sa zakladajú na tom, čo sa práve hodí, čo si myslia ostatní a podobne. „Blbé“ je ale to, že keďže nemajú morálne hodnoty, sú schopní bez výčitiek svedomia ohovárať, podkopávať niekomu nohy, intrigovať a tak ďalej.

Unsplash.com/Allef Vinicius

Dôraz na zovňajšok

Nie každý sa narodí s tvárou modela či modelky. Zrelé osobnosti si zamilujú samých seba práve takých, akí sú – nedokonalí a s chybami, no zároveň jedineční a originálni.

Naopak, povrchní ľudia sa budú neustále snažiť o to, aby sa priblížili k ideálu a boli čo najdokonalejší. Žiaľ, len navonok. Duševná krása pre nich ako keby ani neexistovala. Ľudí potom súdia len podľa toho, ako kto vyzerá, čo má oblečené, aké značky nosí…

Bez sebakritickosti

Zdravé sebavedomie nevylučuje realistický pohľad na seba samého, skôr naopak. Tým, že si uvedomíte svoje slabé i silné stránky, máte veľkú šancu prijať to, kým ste. U povrchných ľudí táto schopnosť úplne absentuje. O seba samých sa zaujímajú len v súvislosti so svojím vzhľadom, iné nedostatky nevnímajú.

Neriešia svoje myšlienky, pocity a už vonkoncom nie ich správanie. Ak im niekto povie, že niečo urobili zle, alebo že sa mýlia, nedokážu to prijať a berú to ako urážku.

Nízky intelekt

Nie, teraz nehovoríme o inteligencii, ale o intelekte, čo je veľký rozdiel. Veď i to, že je niekto plný vedomostí ešte neznamená, že je aj múdry. Povrchní ľudia majú normálne IQ, no zväčša nedisponujú oslňujúcou emocionálnou inteligenciou, ani hlbším chápaním vecí či ľudí.

Materializmus

K tomuto bodu netreba veľa hovoriť. Dnešný konzumný spôsob života priam podporuje rast povrchnosti. Pre biznis nie je dôležité, aby ľudia veľa premýšľali a budovali ozajstné hodnoty, ale aby veľa kupovali a nechávali sa očariť niečím, čo nie je dôležité.

Unsplash.com/JD Mason

Centrum pozornosti

Koľko ľudí sa vo vašom okolí správa prinajmenšom divne, len aby získali pozornosť ostatných? Koľko ľudí vyvoláva hádky alebo škandály len aby sa o nich hovorilo? Zameranosť na seba je ďalším znakom toho, že máte dočinenia s povrchným človekom.

Navyše sa zdá, že nevedia rozlíšiť, kedy majú pozornosť, preto že ich ľudia obdivujú a kedy preto, že iným lezú na nervy alebo ich iritujú. Neunúvajte sa im to vysvetľovať, aj tak to nepochopia.

Posudzovanie

„Ten je taký…, tá je taká…, s nimi nestrácaj čas, lebo sú len…“ Iste ste už podobné vyjadrenia počuli. Slovník povrchných ľudí sa točí práve okolo toho, akí ľudia sú a veľmi kriticky sa stavia k ich nedostatkom.

Posudzovanie je možno pre niekoho príjemnou kratochvíľou, no len málokto si uvedomí, že karta sa môže obrátiť a niekto môže posudzovať a prehnane kritizovať jeho. V tomto prípade na sto percent platí zlaté pravidlo, že ak nechceme byť súdení, tak nemáme súdiť iných. Žiaľ, niektorí ľudia ho opakovane prepočujú.

Klebety, klebety, klebety

Keď máte tendenciu nekriticky hodnotiť iných, potom s radosťou prijímate informácie, ktoré podporujú vašu mienku. Či sú informácie pravdivé, to vás nemusí trápiť. Či..?

Povrchní ľudia sa pravdivosťou nejakých tvrdení vôbec nezaoberajú, sú nadšení, že môžu niekoho slovne poopekať a možno mu aj zavariť tým, že na (ne)správnych miestach povedia (ne)správne veci. Bulvár a povrchnosť idú vždy ruka v ruke.

Unsplash.com/Ben White

Sociálne siete

Facebook, Twitter, Instagram… Povrchných ľudí nájdete všade. Poznávacie znamenie? Okrem miliardy selfies ich spoznáte podľa niekedy až bizarných komentárov, v ktorých prejavujú svoju potrebu vnútiť svoj názor iným. Majú potrebu ku všetkému sa vyjadriť a to, čo sami nepovažujú za dobré, hanobiť a ponižovať, ako sa len dá. Sociálne siete sú ich obľúbeným priestorom.

Vysoké nároky

Samotné vysoké nároky nie sú zlé, ak sú na mieste. No myslieť si, že mám nárok na všetko len preto, že som to JA, je pritiahnuté za vlasy. Žiaľ, povrchní ľudia sa ani nepýtajú, či vás môžu vyrušiť, či si môžu niečo požičať… Pre nich to nie je podstatné, veď je samozrejmé, že si na nich čas nájdete, že si to môžu požičať, tak načo sa pýtať. Alebo?

Veríme, že ste v týchto riadkoch nespoznali nikoho z vášho okolia, ani seba samých. Ak vás predsa len „heglo“, lebo máte pocit, že niektorá vlastnosť na vás sedí, vedzte, že už len uvedomenie je obrovským krokom k náprave…

Pozri aj: Toto je 5 vlastností, ktorými sa vyznačujú plytkí ľudia

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov