Foto: pexels.com

Musí sa toho spojiť naozaj veľa…

Láska je hotová veda – a to doslova. Zaoberá sa ňou viacero vedeckých disciplín, a psychológia, samozrejme, nie je výnimkou. Portál Curiosity priniesol veľmi zaujímavý článok o tom, akých 11 faktorov ovplyvňuje to, či sa do niekoho zamilujeme, alebo nie. Poďme sa teda pozrieť na to, o čo ide.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 10 faktorov popísala Ayala Malach Pines, klinická psychologička, ktorá sa zaoberá predovšetkým psychológiou medzi partnermi. 

Ako sa do niekoho zamilujete?

#1 Podobnosť v postojoch, v osobnostných črtách a podobný pôvod (podobné rodinné zázemie a podobné zaradenie do sociálnej skupiny). Psychologička totiž tvrdí, že protiklady sa síce môžu priťahovať, ale len fyzicky, a to na vážny vzťah nestačí. 

#2 Geografická blízkosť. Samozrejme, že môžu fungovať aj vzťahy na diaľku, no je to veľmi zaťažkávajúca skúška, ktorú zvládne len málokto. 

#3 Je to “váš typ”. Ak nie je, pravdepodobne pôjde len o krátkodobý vzťah. 

#4 Recipročná náklonnosť. To znamená, že ten druhý vám dáva presne toľko záujmu, koľko vy jemu.

Foto: pexels.com

#5 Uspokojenie vašich potrieb. Akýchkoľvek. 

#6 Fyzické i emocionálne vzrušenie. So svojou polovičkou by ste sa jednoducho nemali nudiť. 

#7 Súhlas s rovnakými sociálnymi normami a sympatie k ľuďom, s ktorými sa stretávate. Ak by ste neuznávali podobné spoločenské predpisy, alebo priatelia toho druhého by vám boli nesympatickí, vzťah by to z dlhodobého hľadiska určite ohrozovalo. 

#8 Pripravenosť na vzťah u oboch partnerov. Toto je, žiaľ, často kameňom úrazu. 

#9 Prejavy zamilovanosti by sa mali u partnera prejavovať aj v jeho hlase, v jeho očiach či v drobných gestách. Len vtedy sme si totiž láskou na 100 % istí. 

#10 Máte dostatok priestoru na to, aby ste spolu boli sami. Ak ste neustále s rodinou či s priateľmi, na začínajúci vzťah to môže mať veľmi zlý dopad. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov