Foto: Photo by Daniel Monteiro on Unsplash

Dajte si na takýchto ľudí pozor.

Niekoho podobného máte vo svojom okolí určite aj vy. Takíto ľudia si nás dokážu úplne obmotať okolo prsta, a to, že nás len využívajú, si vo väčšine prípadov uvedomíme až vtedy, keď je už neskoro. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako zistiť, že niekto je toxickým manipulátorom? Všímajte si týchto 7 znamení, ktoré uverejnil portál Learning Mind. Pomôže vám to predísť veľkému sklamaniu. 

#1 Neustále potrebujú byť obeťou

Mentalita týchto ľudí je nastavená jednoducho tak, že v druhých neustále potrebujú vzbudzovať dojem, že sú obeťou, a treba ich ľutovať. Chcú tým vzbudiť dojem, že máte v podstate povinnosť pomáhať im. 

#2 Často vás z niečoho obviňujú 

Aby vo vás vzbudili výčitky svedomia, veľmi často vás z niečoho budú obviňovať. Dokážu však byť veľmi presvedčiví a často tak uveríte tomu, že nejaké ich nešťastie ste zapríčinili skutočne vy. 

#3 Len berú, nič nedávajú

Neustále od vás budú len niečo chcieť, no oni pre vás nebudú mať absolútne žiaden prínos – práve naopak. Budú vás len oberať o čas, o peniaze, o životnú energiu, či o radosť zo života. 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

#4 Neustále majú nejaký problém

Títo ľudia snáď ani nemajú obdobia, kedy by u nich bolo všetko v poriadku. Neustále majú nejaké problémy, o ktorých, samozrejme, veľmi radi hovoria. Vlastne prakticky nehovoria o ničom inom. 

#5 Stále na tom musia byť najhoršie

Veľmi radi hrajú hru, ktorá je u Slovákov tak obľúbená – “kto je na tom horšie”. Víťazom je ten, kto je viac chorý, viac nešťastný, kto má viac problémov. A samozrejme musia vždy vyhrať. 

#6 Znevažujú vaše problémy

Nech sú vaše problémy akokoľvek veľké a akokoľvek závažné, budú vás presviedčať o tom, že v porovnaní s tými ich problémami sú to len banality. Reálnej pomoci sa od nich preto nikdy nedočkáte. 

#7 Majú pocit, že celý svet je im niečo dlžný

Z nejakého dôvodu sú presvedčení o tom, že celý svet je im niečo dlžný, a každý im preto neustále musí robiť nejaké láskavosti. Nenechajte sa do tejto ich hry vtiahnuť. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov