Foto: Photo by Riccardo Mion on Unsplash

Zažíva ho každý, no málokto o ňom hovorí.

Stres neznamená iba mierne rozrušenie, chvenie rúk, roztrasený hlas či zaťaté zuby. Stres vás niekedy môže v nejakej situácii nechať úplne paralyzovaného. Môže vám vziať schopnosť myslieť jasne a konať rozumne. Môže spôsobiť, že stratíte všetky slová, ktoré ste už mali na jazyku.

O tom, ako stres vyzerá naozaj, skvele napísal portál Thought Catalog. Zažíva ho totiž každý z nás, no hovoriť o tom je akousi “hanbou”, a potom si mnoho ľudí myslí, že prežívať tieto pocity nie je normálne. Môžeme vás však ubezpečiť, že je to úplne bežné. 

Stres vás prinúti prokrastinovať, a aj povinnosti, ktorých vybavenie by vám zabralo len niekoľko minút, budete odkladať celé dni či dokonca mesiace. Kvôli nemu sa budete vyhýbať istým situáciám, ktorým by ste sa mali postaviť tvárou v tvár, no neustále to odkladáte. 

Stres vám ukradne všetku vašu radosť a pôžitok z okamihov, pre ktoré ste predtým žili. Vaša myseľ je kvôli nemu však tak zastretá, že ich ani nevnímate. Stres je zlodejom šťastia a zbavuje nás schopnosti žiť v prítomnosti a užívať si ju. Miesto toho si kvôli nemu v hlave neustále vytvárame katastrofické scenáre, alebo myslíme na všetky pohromy z minulosti. 

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Stres vám neustále dáva pocit, že ste účastníkom nejakých pretekov, v ktorých ste sa ocitli nedobrovoľne, a nemáte pritom ani len tušenie, kedy dorazíte do cieľa. Stres zabíja vašu kreativitu a pod jeho vplyvom nedokážete vytvoriť nič, čo by malo nejakú hodnotu pre vás či pre iných. 

A najhoršie na tom je, že svojmu okoliu ani poriadne nedokážete vysvetliť, čo sa vlastne deje. Ľuďom sa totiž niekedy môže zdať nepochopiteľné, ako vám taká “maličkosť” môže spôsobovať toľko stresu, no vedzte, že je to len preto, že to nemusia prežívať oni. Nechodia vo vašich topánkach, a preto nedokážu pochopiť, prečo sa s vami deje, to čo sa deje. 

Pod vplyvom stresu tiež niekedy môžete konať tak, ako by ste nikdy inokedy nekonali. Môže vás úplne pohltiť a budete s ním zvádzať tichý boj, o ktorom možno nikto okrem vás nebude vedieť. Je to jednoducho bitka, ktorú musíte vo svojom vnútri vyhrať každý jeden deň. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov