Hovoriť len "Milujem ťa, ty chrobáčik," pre fungujúci vzťah rozhodne nestačí.

Už mnohokrát sme sa poučili, že aplikovať presladené scenáre romantických filmov do skutočných vzťahov nemusí byť ten najlepší nápad. Tie sú o niečom inom. Vyžadujú obojstrannú snahu, robenie kompromisov i schopnosť ospravedlniť sa, keď sme to s niečím prehnali. Podľa expertov sú tieto tri vety pre fungujúci vzťah rovnako dôležité, ako toľkokrát preceňovaná fráza „Milujem ťa“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sú totiž to vety, ktoré sa vyslovujú oveľa ťažšie. No keď ich dokážeme povedať druhému z úprimného srdca, vôbec z nás neubudne. Práve naopak. Sú znakom zrelosti človeka, ktorý vidí ďalej, než na špičku svojho vlastného nosa.

#1 Prepáč

Photo by Hieu Vu Minh on Unsplash

Čudovali by ste sa, koľko dospelých ľudí má problém túto vetu vysloviť. Miesto ospravedlnenia radšej upracú byt, vyvenčia psa alebo urobia nákup, pričom sa budú tváriť, že sa nič nestalo. Ale vedieť sa ospravedlniť je rovnako dôležité, ako vedieť vyznať lásku. Všetci občas urobíme či povieme niečo, čo partnera raní. Vtedy je načase povedať „prepáč“. Je to ťažké, no partner či partnerka to určite ocenia.

#2 Odpúšťam ti

Aj prijať odpustenie a nehrať sa roky na urazeného hrdinu argentínskych telenoviel nebýva také jednoduché, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak to náš partner skutočne myslí od srdca a zranenie už prebolelo, mali by sme sa naučiť vedieť mu odpustiť. Raz a navždy. Potom už nebudete mať potrebu pri každej hádke vyťahovať zo skrine kostlivcov. Bez lásky niet odpustenia, no ani bez odpustenia niet lásky.

#3 Som na teba hrdá/hrdý

Photo by Ben White on Unsplash

Náš partner si zaslúži pochvalu. Aspoň raz za čas teda ukážte, že ste naňho hrdí, a že nevnímate to, čo robí pre váš vzťah ako samozrejmosť. Na druhej strane ho nemusíte chváliť za každý vynesený kôš odpadkov, no určite je množstvo vecí, ktoré stoja za pozornosť. Pre mnohých ľudí je ocenenie a potvrdenie ich schopností ako voda pre kvetinu. Uvidíte, ako to vašu polovičku poteší.

Láska nie je založená len na vyznaniach. Len ak sa skutočne viete ospravedlniť a prijať ospravedlnenie, dokážete partnerovi, že slová o láske nie sú len prázdnym vibrovaním vzduchu. A pochvala? Tá vás nič nestojí, no je skutočným dôkazom toho, že partnerovo konanie neberiete ako samozrejmosť.

Pozri aj: Toto je jediná rada, ktorej by ste mali v oblasti lásky držať, zhrnutá do 5 slov (na základe vášho znamenia)

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov