C. G. Jung, jeden z najväčších psychológov 20. storočia, považoval mandaly za symbol celistvej, vyzretej a integrovanej osobnosti. Oslovilo ho, ako sú na nich jednotlivé prvky symetricky usporiadané okolo zjednocujúceho jadra.

To čiastočne preniesol aj do analytickej psychológie, ktorú sám rozvíjal. Tento psychologický smer pracuje so snami, symbolmi, asociáciami a samozrejme s nevedomím. Práve v nevedomí sa ukrýva značná časť toho, kým sme a prečo sme takí, akí sme. Dnes vám prinášame projektívny test, vďaka ktorému môžete zistiť, akí ste, v čom vám robí vaša povaha problémy a ako s tým ďalej pracovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pozorne si prezrite tento obrázok a vyberte si jednu mandalu , ktorá sa vám zapáči ako prvá a pod obrázkom si prečítajte jej význam.

mesmerizingwords.com

#1

Na prvej mandale je zobrazené celé farebné spektrum. Ak ste si ju vybrali, tak zrejme preto, že ste človek so širokým rozsahom poznatkov. Odjakživa sa na vás vedomosti lepili akoby samé a vy ste si ich už len poprepájali. Ste tak trochu filozof a možno si to neuvedomujete, no veľa premýšľate. Rozhodne nie ste typ človeka, ktorého by bavilo len tak sedieť a rozprávať sa o nepodstatných veciach, prípadne klebetiť.

Problém vám robí to, že niekedy premýšľate až príliš a tým sa uzatvárate vo svojej hlave. Aj taká nadupaná myseľ, akú máte vy, potrebuje oddych. Ako na to? Máte viac možností, platí však zásada, aby ste sa snažili rozmýšľať menej. Takže prestaňte myslieť na to, ako premýšľate a skúste svoje myslenie spomaliť tým, že sa začnete sústrediť na jednu vec – započúvate sa do hudby, vyjdete si na prechádzku a budete sa sústrediť na okolie, alebo sa dáte do upratovania.

#2

Druhú mandalu tvoria prevažne zemité farby. Reprezentuje cestovanie a ak ste si ju vybrali, tak máte túlavú dušu, ktorú napĺňa objavovanie nových krajín a miest. Ste iní ako ľudia, ktorí cestujú preto, že je to dostupné či v móde. Máte zásadu, že peniaze je lepšie investovať do zážitkov, ako do vecí.

Možno ste sa v týchto riadkoch našli, no cítite, že necestujete až toľko, koľko by ste chceli. Bola by škoda, keby ste svoju dušu nechali pomaly odumrieť na jednom mieste, i keď sa raz plánujete niekde usadiť. Nech sú vaše prekážky či výhovorky akékoľvek, neberte ich až tak vážne – cesta sa nájde, stačí len chcieť. Dajte sa smelo do toho a ktovie, možno budete prekvapení, kam vás tá cesta povedie.

#3

Ak ste si vybrali túto pestrú a kontrastnú mandalu, ste človek, ktorý baží po zážitkoch a nových skúsenostiach. Dá sa povedať, že vás láka všetko – chcete spoznávať nových ľudí a vyskúšať nové veci, lebo cítite, že len vtedy naozaj žijete a rastiete. Často vás táto vaša zvedavosť privádza do problémov, no aj z tých dokážete vyťažiť a vždy si s úsmevom poviete, že všetko zlé je na niečo dobré.

Mali by ste si ale dať pozor na dve veci: drogy a hazardné hry, pretože ste na ne náchylnejší, než iní ľudia. Hoci si poviete, že aj zlá skúsenosť je skúsenosť, no niekedy je jej cena príliš vysoká – až taká, že vám vezme všetko. Pokojne sa bláznite ďalej, no používajte pri tom aj rozum.

#4

Čo iné by mohla zlatá farba symbolizovať, ak nie bohatstvo a slávu? Pri tejto mandale jej nájdeme dosť, no kontrastuje s modrou farbou, ktorá reprezentuje myseľ a ducha. Ste typ človeka, ktorý niekedy nevie rozlíšiť, čo vlastne chce – či materiálny komfort alebo duchovné bohatstvo. Chcete sa mať dobre a tak pracujete, no neuvedomujete si, že máte sklony k workoholizmu. Ani váš perfekcionizmus nie je vašou svetlou stránkou.

Niekedy by ste sa mali zamyslieť nad tým, čo z toho všetkého máte, prečo toľko pracujete a na čo vám budú všetky tie veci, ktoré kupujete. Kdesi vo vnútri predsa cítite, že život je aj o inom, než len o tom, čo človek má. A práve na to by ste sa mali viac zamerať.

#5

Bola táto červená mandala vašou prvou voľbou? Potom ste človek s vášňou v srdci, trochu prchký, no rozhodný a niekedy až tvrdohlavý. Ste cieľavedomý a keď sa pre niečo rozhodnete, nikto a nič vám v tom nemôže zabrániť. Mali by ste sa naučiť trochu krotiť svoju prchkosť, lebo tá vám spolu s vašou odvahou a nebojácnosťou niekedy robí zbytočné problémy. Na druhej strane je skvelé, že sa nebojíte veci pomenovať pravým menom a pevne si stojíte za svojím.

To, že ste rodený líder je fajn, no mali by ste pamätať aj na to, že každý líder potrebuje svoj tím. A vy ste ako stvorený na to, aby ste pomáhali iným rásť, byť lepšími a hodnotnejšími ľuďmi, ktorí nemyslia len na seba. Začnite tým, že im dáte dobrý príklad.

#6

Posledná mandala pôsobí jemne a upokojujúco. Jemná fialová spája pokojnú modrú a energickú červenú a ak vás oslovila táto kombinácia farieb, ste pravdepodobne človek, ktorý je pokojný a rozvážny. Dokážete vnímať srdcom a napriek tomu, že navonok pôsobíte vážne a odmerane, vaše vnútro je citlivé a vnímavé. Ste úzko spätý s prírodou, dokážete oceniť múdrosť starých ľudí a napriek tomu, že máte trochu staromódnu dušu, nestratíte sa ani v dnešnom svete. Oslovujú vás veľké idey a ani náboženstvo vám nie je cudzie.

Niekedy by ste si však mali dopriať jednoduchý a obyčajný život a oddýchnuť si pri maličkostiach. A napokon, nedajte sa znechutiť dobou, v ktorej žijeme.

Ako ste v našom teste dopadli? Dajte nám vedieť!

Pozri aj: TEST: Ktoré zviera vás zaujalo ako prvé? Prečítajte si, čo vám tým chce povedať vaše podvedomie

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov