Človek, ktorý by sa ničoho nebál, existuje asi len vo filmoch a rozprávkach. My, "bežní smrteľníci", sme sa len naučili svoj strach dobre maskovať. Niekedy až tak, že sami poriadne nevieme, čoho sa bojíme...

Strach je ako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán. Keď sa mu dokážete vzoprieť a použiť ho ako vodítko na ceste za svojím cieľom, vtedy je to super. Žiaľ, väčšinou sa stáva, že strach ovládne človeka a ten potom trpí rôznymi fóbiami, úzkosťou či záchvatmi paniky. Nič príjemné. Čeliť svojmu najväčšiemu strachu dokáže človeka zmeniť – k lepšiemu. Stačí „len“ zistiť, čoho sa bojíme najviac a potom s tým pracovať.

Nasledujúci test vám môže poslúžiť ako zdroj informácií o tom, čoho sa bojíte. Možno ste voči projektívnym testom skeptickí, no skúste to. Stačí, keď sa pozriete na tento obrázok a zapamätáte si, čo ste si na ňom všimli ako prvé. Pod obrázkom sú popisy k jednotlivým odpovediam…

yourtango.com

Nôž

Neľakajte sa, nôž neznamená ani násilnícke sklony ani to, že sa násilia obávate. Máte strach z iného zabijaka – zo smrteľných chorôb. Môže to prameniť z toho, že ste vo svojom okolí mali niekoho, kto prehral boj s vážnou chorobou. Bojíte sa o seba i o svojich blízkych a desíte sa toho, že by ste moli ochorieť na rakovinu, AIDS či iné neliečiteľné choroby.

Unsplash.com/Daan Stevens

Na jednej strane vám tento strach pomáha, lebo vás vedie k tomu, aby ste dbali o svoje zdravie, no priznajte si, že vám tak trochu aj zväzuje ruky. Ťažko sa vám prijíma, že nie všetko máte v živote vo svojich rukách, no neostáva vám nič iné. Teda, iba v prípade, že si nechcete nechať život uniknúť pomedzi prsty a nežiť, len prežívať.

Húsenica

Húsenica je malá a nenápadná a nie, nepredstavuje strach z hmyzu. Ak ste si ju všimli ako prvú, pravdepodobne máte strach z duchov a nadprirodzeného. Je to strach, ktorý je kdesi vo vás, je malý a nenápadný a navonok sa takmer neprejavuje. No keď idete v noci tmavou ulicou, alebo keď ste sami doma, vtedy sa objaví a dobiedza do vás. Možno s vami rastie už od detstva a možno ste ho získali až v dospelosti.

Mali by ste však vedieť, že proti nemu nezaberá logická obrana. Je prirodzené, že sa bojíme toho, čo dobre nepoznáme, toho, čo je nejasné a ťažko rozpoznateľné. Tma priam ponúka takéto podnety. Nie ste v tom však sami, mnoho ľudí má strach podobný tomu vášmu. Skúste ho prekonať tým, že mu aspoň v myšlienkach budete čeliť.

Unsplash.com/Erik Muller

Motýľ

Ak ste ako prvého zbadali motýľa, tak je váš strach ukrytý kdesi hlboko vo vás a pramení z minulosti. Zo všetkého najviac sa bojíte odmietnutia a zrady; máte strach, že vás ľudia neprijmú takých, akí ste. Tento strach na vás takmer nebadať, viete ho takmer dokonale maskovať. Zároveň ste skvelým priateľom, viete ľudí počúvať a snažíte sa im pomôcť ako sa len dá. Robíte všetko preto, aby ste mali dobré vzťahy s inými, no oni ani netušia, ako sa vás vedia niektoré veci dotknúť.

Unsplash.com/Ryoji Iwata

Dôverovať iným nikdy nie je ľahké, najmä keď vám v minulosti ľudia ublížili a zradili vás. Napriek tomu je to to jediné, čo by ste mali urobiť. Dôverujte. Nie všetkým, stačí ak začnete 2 či 3 najbližšími osobami. Ozaj, a buďte úprimní, skúste im povedať o svojom strachu a budete prekvapení, čo sa stane. Nie, neopustia vás, vaše puto sa len upevní.

Jablko

Zaberá najväčšiu časť obrázka – čo teda znamená? Ak ste uvideli najprv jablko, pravdepodobne máte najväčší strach zo smrti. Nie, nepatríte k tým ustráchaným ľuďom, ktorí vidia nešťastie na každom kroku. Skôr máte strach z toho, čo bude potom, respektíve sa bojíte toho, ako sa vám bude umierať, keď svoj život neprežijete zmysluplne. Dajte si pozor, aby ste nad tým nepremýšľali až príliš, lebo sa stane presný opak toho, čo chcete – zameriate sa na smrť tak veľmi, že prestanete poriadne žiť.

Najlepší spôsob, ako zvíťaziť nad týmto strachom je prijať smrť ako normálnu súčasť života. A to aj s desivými pocitmi, ktoré sa vám pri myšlienke na ňu vybavia.

Unsplash.com/Cristian Newman

Ako ste v našom teste dopadli vy? Dajte nám vedieť!

Pozri aj: TEST: Analýza vašej osobnosti pomocou atramentových škvŕn. Tento presný psychologický test vám prezradí, kým v skutočnosti ste

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov