Mali by ste odpúšťať viac, alebo práve naopak, menej?

Ak vás niekto zradí, oklame alebo podvedie, odpustiť môže byť naozaj ťažké. Neschopnosť odpúšťať však môže spôsobovať hromadenie negatívnej energie a zatrpknutosť, čo by si v konečnom dôsledku neodniesla len vaša nálada, ale celé vaše zdravie. Ako ste na tom so schopnosťou odpúšťať vy? Mali by ste odpúšťať menej a vyhnúť sa tak ďalším a ďalším sklamaniam, alebo by ste práve naopak mali začať odpúšťať viac? Prezradí vám to nasledovný test.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nižšie nájdete 10 otázok. Každú z nich si pozorne prečítajte a priraďte jej bodové ohodnotenie od 1 do 10, pričom hodnota 1 predstavuje „absolútne nesúhlasím“ a hodnota 10 „absolútne súhlasím“. Jednotlivé body si na záver zrátajte a prečítajte si, ako ste na tom so schopnosťou odpúšťať.

Absolútne nesúhlasím 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Absolútne súhlasím

#1: Neodpustím nikomu, kto si svoju chybu neprizná a neoľutuje ju.

#2: Keď ľudia, ktorí ma zranili za moju bolesť nenesú žiadnu zodpovednosť, moje odpustenie si nezaslúžia.

#3: Všímam si, že moja nedostatočná schopnosť odpúšťať spôsobuje, že neustále musím premýšľať nad tým, čo sa stalo v minulosti.

#4: Nedokážem odpúšťať, pretože nedokážem ospravedlniť zlé, nevhodné alebo ubližujúce správanie.

#5: Kvôli problémom s odpúšťaním mám problém dôverovať ľuďom.

#6: Odpúšťať je pre mňa ťažké, pretože si myslím, že odpustenie zbaví dotyčného viny a zodpovednosti za jeho činy.

#7: Odpúšťanie nie je schopnosť, ktorá sa dá naučiť. Odpustenie je len pocit.

#8: Aj keď viem, že nejakú situáciu už neovplyvním, stále si ju držím v mysli, no ostatným o tom nehovorím.

#9: Ak odpustím, opäť budem zraniteľným/zraniteľnou. Musím sa pred tým ochrániť.

#10: Nedokážem si odpustiť svoje minulé chyby, rozhodnutia a zlyhania.

Aký je váš celkový počet bodov? Čím nižšie skóre ste dosiahli, tým je vaša schopnosť odpúšťať väčšia. Vysvetlenie vášho skóre je nasledovné:

15 bodov a menej: Na odpúšťanie ste naozaj expert. Blahoželáme! Sami sebe robíte obrovskú láskavosť.

16 – 29 bodov: Vaša schopnosť odpúšťať je silná. Máte dar schopnosti odpúšťať a vo väčšine prípadov ho aj využívate. Snažíte sa myslieť pozitívne.

30 – 49 bodov: Vaša schopnosť odpúšťať je priemerná. Mali by ste trocha popracovať na tom, aby ste sa na veci pozerali menej negatívne. To vám uľahčí aj proces odpúšťania.

50 – 69 bodov: Máte zhoršenú schopnosť odpúšťania. Neschopnosť odpúšťať vám veľakrát obmedzuje schopnosť ostať pozitívnym a žiť svoj život v prítomnosti.

70 – 84 bodov: So schopnosťou odpúšťať máte závažné problémy. Aby ste neškodili sami sebe, mali by ste pouvažovať nad vyhľadaním psychológa alebo terapeuta, ktorý vám pomôže preklenúť sa cez vaše najväčšie problémy.

85 a viac bodov: ZÓNA OHROZENIA. Nedokážete odpustiť nikomu a nič. Čo tým však trpí najviac je vaše mentálne zdravie. Mali by ste zvážiť, či by pre vás nebolo vhodné čím skôr vyhľadať psychológa alebo terapeuta. Mohli by ste tak predísť závažným psychickým ochoreniam, medzi ktoré patrí napríklad aj depresia.

psych.sk (Henrieta Balázsová), lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov