Čo robil inak, než ostatní?

Génius Steve Jobs robil niečo inak. Teda, samozrejme, inak robil mnoho vecí. No mal aj jeden rituál, bez ktorého si nedokázal predstaviť ani jeden deň. A neurovedci sú presvedčení o tom, že práve tento zvyk dokáže neuveriteľne nakopnúť našu kreativitu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viete, čo bolo charakteristické pre génia Steva Jobsa? Je to také jednoduché, také prospešné, a predsa to väčšina z nás zanedbáva.

Miloval dlhé prechádzky.

Jobs považoval dlhé prechádzky, počas ktorých čerpal energiu z prírody a dal svojim myšlienkam voľný priechod, za istú formu mentálneho cvičenia. A ako môžeme z jeho života usúdiť, prospievali mu viac než dosť.

Dlhé prechádzky však milovalo aj mnoho významných osobností pred ním. Nedalo na ne dopustiť množstvo skladateľov, spisovateľov či hudobníkov.

Ako potvrdili viaceré vedecké štúdie, prechádzky oslobodzujú našu myseľ a pomáhajú nám prestať sa fixovať na problémy.

pexels.com

Štúdia vykonaná na Stanfordskej univerzite z roku 2014 však dokázala aj priamu spojitosť prechádzok s nárastom kreativity, a to až o celých 50% (čo teda vôbec nie je zanedbateľné číslo).

Štúdie sa zúčastnilo 176 dobrovoľníkov, ktorí boli podrobení istému “testu kreativity”. Vedci skúmali ich schopnosť tzv. divergentného myslenia, ktoré je pre kreativitu nevyhnutné.

Jedna polovica účastníkov bola požiadaná, aby po celý čas sedela vnútri, zatiaľčo druhá skupina bola požiadaná, aby išla na dlhšiu prechádzku.

Zistilo sa, že až 100% ľudí, ktorí sa boli prejsť, dokázalo v testoch vytvoriť aspoň jednu novú analógiu. U ľudí, ktorí zostali sedieť vnútri, to bolo len 50%.

Ak teda zúfalo sedíte doma a snažíte sa dokončiť nejakú kreatívnu úlohu alebo potrebujete prísť na nejaký nový nápad, viete, čo máte robiť. Oblečte sa a vyjdite si minimálne na hodinku von. Ak to zopakujete každý deň, uvidíte, že s vašou mysľou sa začnú diať hotové zázraky.

Pozri aj: Skutočný význam slov, ktoré vyriekol Steve Jobs na smrteľnej posteli, vás prinúti prehodnotiť váš život

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov