Povedz mi, čo čítaš alebo čo počúvaš, a ja ti poviem, kto si. Si tým, čo ješ. Tieto a mnohé ďalšie citáty hovoria o tom, že to, čo robíme denno-denne vo veľkej miere odráža to, akí sme.

Základné črty osobnosti sa výrazne prejavujú nielen v myslení a slovách, ale aj vo zvykoch, preferenciách či záľubách danej osoby. Na to, aby ste vedeli, či je niekto extrovert, narcis alebo cholerik, vám stačí správne sa dívať a všímať si rozhodujúce detaily. Prečo je to dôležité? Nielenže lepšie spoznáte samých seba, ale sa aj naučíte lepšie odhadnúť ľudí, budete vedieť, aký ten človek je a čo môžete od neho očakávať.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku vám prezradíme každodenné zvyky rôznych typov osobností, ktoré vychádzajú z typológie „Big Five“. Možno ste už o tejto typológii počuli. Definuje osobnosť na základe rôznej intenzity 5 základných vlastností, a to: neuroticizmus, extroverzia, otvorenosť, prívetivosť a svedomitosť. Na základe tejto typológie sa podarilo vedcom charakterizovať denné zvyky nasledovných typov ľudí.

Extroverti

Okrem toho, že milujú párty život a v spoločnosti veľkého množstva ľudí si dobíjajú baterky, sú väčší hedonisti, radi plánujú rôzne spoločenské akcie, častejšie telefonujú počas šoférovania, sú vynaliezavejší pri zarábaní peňazí, rozprávajú radi a veľa, obľubujú tetovania a na tele ich majú hneď niekoľko. Ich byt je plný dekorácií, spomienkových predmetov a darčekov od priateľov a známych. Títo ľudia vedia, ako si život užívať naplno a nečakajú, kým za nimi šťastie príde, pretože oni sami sú jeho strojcami.

Unsplash.com/Kats Weil

Svedomití

Svedomití ľudia majú harmonické vzťahy, dbajú na zdravý životný štýl, svoje povinnosti si plnia s riadnou dávkou pedantnosti, chodia vždy načas, svoj denný program si dôkladne organizujú a len zriedka leňošia pri knihe alebo pri káve a s vyloženými nohami. V ich slovníku málokedy nájdete nadávky, a ak vôbec, tak majú len málo zlozvykov. Ich pracovný stôl pôsobí upratane, niekedy až tak, akoby pri ňom ani nesedeli. Tiež majú tendenciu k workoholizmu a perfekcionizmu.

Prívetiví

Sú to typy ľudí, ktorí sú ako stvorení pre rodinný život, či život v komunite. Radi sa starajú o domácnosť a o ostatných členov rodiny, majú radi malé deti a často sa s nimi hrajú. Je pre nich dôležité, aby boli ľudia okolo nich šťastní a nerobí im problém obetovať preto kúsok svojho pohodlia a času. Sú veľmi obľúbení a pre ich priateľské a empatické vystupovanie majú mnoho priateľov a známych. Čo je možno prekvapivé je zistenie, že ľudia tohto typu si, častejšie než iní, spievajú v sprche, v aute alebo pri práci.

Unsplash.com/Mike Erskine

Neurotici

Je celkom pochopiteľné, že títo ľudia sú citlivejší na rôzne podnety a preto častejšie trpia rôznymi duševnými chorobami. Sú to ľudia, ktorí sa neustále snažia držať svoje emócie a duševnú rovnováhu v prijateľných medziach, čo sa im ale nie vždy podarí. Typické je pre nich časté striedanie nálad, emočná labilita a nevyrovnanosť.  Je pre nich ťažké sústrediť sa a rýchlo sa unavia. Spoznáte ich aj podľa toho, že pre ich správanie sú typické výkyvy – jeden deň sú plní energie a optimizmu a na druhý deň majú pocit zbytočnosti a neschopnosti.

Otvorení

Ako je to už z názvu jasné, majú otvorenú myseľ, čo znamená, že radi objavujú život, a to so všetkým, čo k nemu patrí. Obľubujú umenie v najrôznejších formách a podobách; od čítania poézie, cez návštevu divadla až po rôzne alternatívne štýly hudby. Žijú bohémskym štýlom života, no na rozdiel od extrovertov žijú pokojnejšie a pomalšie. Radi dlho leňošia v posteli, diskutujú o filozofických otázkach, častejšie skúšajú drogy, snažia sa na veci dívať inak, než väčšina. K zvláštnostiam tohto typu patrí nižšia hanblivosť, väčšia extravagancia a individualizmus a časté výstrelky. Mnoho umelcov sa vyznačuje práve touto črtou osobnosti.

Usnplash.com/Clem Onojeghuo

Iný výskum sa zaoberal temnejšími stránkami osobnosti, ktoré už súvisia s patologickou osobnosťou. Konkrétne ide o psychopatiu, narcizmus a machiavellizmus. Ľudia s týmito vlastnosťami, okrem zjavne vyššej agresivity a sklonov k násiliu a šikanovaniu, udržujú dlhší očný kontakt a sú skôr nočné sovy, ako ranné vtáčatá. Ako už určite viete, narcisti sú zahľadení do seba a častejšie si robia „svojky“. Ženy so sklonom k machiavellizmu častejšie predstierajú orgazmus, sú manipulatívnejšie a nerobí im problém citovo vydierať svojho partnera.

Unsplash.com/Mike Kromer

Možno ste mnohé z týchto znakov poznali už predtým, možno nie. Odporúčame vám všímať si, ako sa ľudia naozaj správajú a čo hovoria, pretože aj keď si to neuvedomujú, drobné detaily v ich prejave o nich prezrádzajú viac, než si myslia. A o vás tiež…

Pozri aj: Narcisti, kreatívci či pesimisti. Toto je najkrutejší, no veľmi zábavný a presný opis 10+ typov osobností

bbc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov