V posledných rokoch sa výskyt tejto spánkovej poruchy neuveriteľne rozšíril.

Výskum skúmal spánkový cyklus 20 000 ľudí a zistil, že za posledný rok sa stretlo s týmto javom minimálne 1x za týždeň až 15% ľudí. Stalo sa to už niekedy aj vám?

Článok pokračuje pod videom ↓

Spánková porucha, ktorou v posledných rokoch trpí až1 zo 7 ľudí, vedci nazvali tzv. „spánkovou opitosťou“. To, či medzi nich patríte aj vy, zistíte veľmi jednoducho.

Táto porucha je charakteristická tým, že človek pociťuje ihneď po prebudení veľmi silnú zmätenosť. Nejde o bežné situácie, ktoré ráno zažíva každý z nás, ale o skutočný pocit časovej i priestorovej dezorientácie.

Ľudia trpiaci tzv. „spánkovou opitosťou“ najčastejšie popisujú nasledovné príznaky:

  • nevedia, kde sa prebudili (dôvodom samozrejme nie je nadmerná konzumácia alkoholu)
  • ešte niekoľko minút po prebudení nevedia, aký je deň
  • nedokážu si vybaviť, aké úlohy na nich dnes čakajú
  • veľmi častým javom je tiež to, že si zvuk budíka mýlia so zvonením telefónu, a tak zvoniaci budík namiesto vypnutia „zodvihnú“

Najčastejšími príčinami „spánkovej opitosti“ sú pritom nedostatok spánku, prechod do iného časového pásma, či dlhodobo zvýšená hladina stresu.

pexels.com

Po nútenom prebudení táto porucha dokonca v niekoľkých prípadoch viedla k násilnému správaniu, na ktoré však skúmaní ľudia v priebehu niekoľkých minút zabudli.

Zistilo sa tiež, že až 1/2 ľudí, u ktorých sa vyskytla „spánková opitosť“, súčasne trpela aj nejakou inou spánkovou poruchou, alebo užívala lieky ovplyvňujúce duševný stav, ako napríklad antidepresíva.

Čo sa týka spojitosti „spánkovej opitosti“ a psychických ochorení, zdá sa, že je jednoznačná. Čísla totiž hovoria, že:

  • 37% ľudí, u ktorých sa vyskytla „spánková opitosť“, trpelo depresiou, záchvatmi paniky alebo úzkostnou poruchou
  • 31% ľudí, u ktorých sa vyskytla „spánková opitosť“, práve užívalo antidepresíva

Dokázalo sa však, že rovnako ohrození nie sú len ľudia s nedostatkom spánku (menej ako 6 hodín), ale rovnako aj s jeho prebytkom (ľudia, ktorí spali denne viac ako 9 hodín).

Maurice M. Ohayon, ktorý celú štúdiu viedol, na záver dodáva: „Tejto spánkovej poruche sa doteraz nevenovala veľká pozornosť, no vzhľadom na to, že sa u ľudí začína vyskytovať čoraz častejšie, je nevyhnutné preskúmať ju dôslednejšie.“

Stalo sa vám už niekedy niečo podobné?

Pozri aj: Ruský spánkový experiment: jeden z najdesivejších hoaxov, ktorému ľudia roky verili

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov