Niekedy stačí k veľkej zmene naozaj len málo…

Nech dvojica vyzerá akokoľvek šťastne, pravdou je, že nejakému konfliktu sa vyhnúť jednoducho nedá. Vždy však ide o to, ako sa dvojica k týmto nezhodám postaví. Konflikty totiž môžu lásku buď pochovať, alebo práve naopak, ešte viac sceliť. Páry, ktoré sa zúčastnili tejto novej štúdie však boli pobádané k tomu, aby sa na konflikty vo svojom vzťahu pozreli inak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vzťahovým psychológom sa na základe dôkladných výskumov podarilo zistiť, že ak sa už vo vzťahu hádate, to, čo vás môže zachrániť, je orientácia na budúcnosť.

Odporúčanie znie preto nasledovne – vždy, keď vo vašom vzťahu príde k nejakému konfliktu, položte si nasledovnú otázku:

Aký význam bude mať pre mňa a pre môj vzťah tento konflikt o rok?

Štúdia totiž dokázala, že ak sa na pri hádke orientuje na budúcnosť a nie na prítomný (vypätý) okamih, pomôže vám to upokojiť sa a pozrieť sa na veci s nadhľadom.

pexels.com

Ak si položíte túto otázku, dokázalo sa, že dokonca budete mať väčšiu tendenciu odpúšťať a váš vzťah vďaka nej uvidíte v lepšom svetle.

Autor štúdie, Alex Huynh, vysvetľuje: “Prečo sa háda väčšina párov? Najčastejšími dôvodmi sú predsa peniaze a žiarlivosť. Ak sa však zamyslíte nad tým, aký význam bude mať tento konflikt o rok, prestanete sa sústrediť na aktuálne negatívne emócie, ktoré sú palivom pre práve prebiehajúcu hádku.”

Táto štúdia teda dokázala, že rozčuľovaním sa nad zdvihnutou záchodovou doskou či drahou kabelkou svoj vzťah len zbytočne ničíte. Nabudúce si položte otázku:

Aký význam bude mať pre mňa a pre môj vzťah tento konflikt o rok?

A určite nič nepokazíte, ak budete toto pravidlo aplikovať aj v iných oblastiach života, nielen v otázke vzťahov. Držíme vám palce!

Pozri aj: 17 sekundové pravidlo: Pomôže vám dosiahnuť to, po čom v živote najviac túžite

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov