Neustála únava či nespavosť. Aj to môžu byť príznaky začínajúcej úzkosti. Toto ochorenie sa síce nedá odmerať na žiadnej škále, no napriek tomu môže mať veľmi negatívny dopad na náš každodenný život.

Úzkosť sa naozaj nedá vyjadriť žiadnou číselnou hodnotou, ako to býva pri krvnom tlaku či zápalových procesoch, ktoré sa dejú v tele. Ak však budeme ignorovať príznaky úzkosti, môže z nej vyrásť poriadny démon. Poďme sa dnes teda spoločne pozrieť pod koberec. Možno tam nájdeme niečo, čo nám ukáže, že s nami nie je všetko v poriadku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zameriame sa na 9 najčastejších znakov, ktoré nám môžu napovedať, že sa s nami niečo deje. A čím skôr začneme našim symptómom venovať pozornosť, tým skôr sa môžeme spoločne dostať zo začarovaného kruhu.

Nočné mory

Možno sa vám do snov zakrádajú naozajstné „lahôdky.“ Alebo nemôžete zaspať, pretože váš prestimulovaný mozog sa vytrvalo odmieta prepnúť do „offline“ režimu. Ak nepomáhajú ani upokojujúce čaje a počítanie ovečiek, zbystrite pozornosť. Niečo sa naozaj deje.

Únava

pixabay.com

Ak ste niekoľkonásobne prekročili odporúčaný denný limit kofeínu a aj tak to k ničomu nevedie, môže to mať na svedomí aj začínajúca úzkosť. Telo akosi samé od seba vypína a preto je najvyšší čas vyhľadať lekársku pomoc. Nemusíte si ihneď volať sanitku, ale skúste si dať spraviť aspoň základné vyšetrenia. Choďte von, začnite brať magnézium. Čas a energia, ktorú investujete do seba, sa vám určite vráti.

Nechutenstvo/prejedanie

Aj naša (ne)chuť na jedlo sa môže prejavovať extrémnym spôsobom. Buď v množstve jedla hľadáte útechu, alebo sa mu začnete radšej pre istotu úplne vyhýbať. Ani jedna z týchto ciest však nie je správna. To určite viete aj sami.

Keď bolí, tak bolí

Pociťujete chronickú bolesť krku či chrbtice? Celodenné sedenie za monitorom počítača nie je pre chrbticu priveľmi vhodné. Ale ak bolí napriek masážam a cvičeniam, príčina bolesti sa môže ukrývať aj v našej psychike. Na to by sme nemali zabúdať.

Maličkosti

Vplyvom úzkosti sa môžete zmeniť na pedanta, ktorý často buzeruje svoje okolie najmä kvôli detailom. Chce mať pod kontrolou všetko, čoho následkom je to, že v skutočnosti nemá pod kontrolou absolútne nič.

Pocit viny

pixabay.com

Ak v mysli stále ľutujete to, že ste spolužiakovi Janovi v roku 1997 ukradli desiatu, ďaleko sa veru nedostanete. Jedným z prvých prejavov úzkosti môže byť neustále prebývanie v dávnych previneniach. Nebojte sa posunúť sa dopredu. Žite tu a teraz.

Roztržitosť

Neustále na niečo zabúdate a ste magnetom na trapasy? Aj to môže byť znakom, že sa niečo deje. Preto je dobré venovať viac pozornosti neustálemu zabúdaniu, môže byť predzvesťou niečoho nepríjemného.

Plány, samé plány

pixabay.com

Ak trpíte úzkosťou, strácate kontrolu nad vlastným životom. To sme už dnes spomínali. Preto robíte všetko preto, aby ste opäť získali opraty svojho života do vlastných rúk. Všetko do bodky plánujete. Ale beda! Ak vám niečo vstúpi do plánov, tak toto narušenie len veľmi ťažko zvládate, čo vám ešte viac zhorší psychický stav.

Duševné ochorenie je ochorením, ktoré si zaslúži našu pozornosť. Tým, že ho budeme ignorovať, ešte viac zosilnie. Preto sa nebojte pozrieť sa pod vlastný koberec. Možno budete prekvapení tým, čo tam nájdete…

Pozri aj: 40 krátkych právd, ktoré musí poznať každý človek trpiaci úzkosťou

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov