Autor fotky: Tara Winstead na Pexels

ADHD sa väčšinou spája s deťmi, čo ale nie je celkom presné.

Americká asociácia psychiatrov uvádza, že syndróm ADHD má približne 8,4 % detí a 2,5 % dospelých. Mnohí psychológovia a psychiatri ale s týmito údajmi nesúhlasia a tvrdia, že v skutočnosti sú čísla oveľa vyššie. ADHD je totiž veľmi často nediagnostikované. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Život s ADHD je síce ťažký, ale nie nemožný. Ľudia preto tento problém často ignorujú a ani im nenapadne vyhľadať pomoc psychológa či psychiatra. 

Kedy by ste tak mali spraviť? Portál Health Line popísal 10 signálov, ktoré môžu naznačovať, že týmto syndrómom trpíte aj vy.

#1 Neschopnosť sústrediť sa

Ak vám robí problém fokusovať sa na jedinú vec alebo na nejakú pracovnú činnosť, môže to byť varovný signál. Neustále rozptýlená pozornosť je totiž jedným z najčastejších znakov ADHD.

#2 Hyperfokus

U dospelých ľudí s ADHD je veľmi častým aj stav, ktorý označujeme “hyperfokus”. Ide o jav, kedy sa daný človek tak veľmi sústredí na nejakú jednu špecifickú činnosť (napríklad hranie hry, pozeranie seriálov či hoci aj práca), že absolútne stratí prehľad o čase. Tento scenár sa ale často opakuje. 

#3 Neporiadok v domácnosti

Ľuďom s ADHD robí problém zorganizovať nielen svoj život, ale aj svoje okolie. Ich príbytok sa preto často vyznačuje neporiadkom, ktorý ale nie sú schopní odstrániť, nakoľko im to príde naraz ako priveľké sústo, čo ich doslova paralyzuje. 

#4 Kopenie pracovných povinností

Podobne je to aj s prácou. Ak je toho na ľudí s ADHD priveľa, jednoducho ostanú paralyzovaní a s prácou nedokážu pohnúť, aj keď sa o to snažia. Výsledkom je potom nadmerné kopenie pracovných povinností a ešte väčšia stresová záťaž.

Autor fotky: Andrew Neel na Pexels

#5 Zábudlivosť

Každý občas zabúda, ale u ľudí, ktorí trpia týmto syndrómom, je to na dennom poriadku. Ich krátkodobá pamäť funguje veľmi zle a neustále na niečo zabúdajú. 

#6 Impulzívnosť

Toto sa môže prejavovať vo viacerých životných oblastiach. Ľudia s ADHD môžu byť impulzívni pri rozhodovaní sa, ale takisto napríklad pri interakcii s druhými či dokonca pri nákupoch. 

#7 Pričasté zmeny nálad

Problémom môže byť aj to, že sú veľmi náladoví, no žiaľ to nedokážu ovplyvniť. To ale môže mať veľmi negatívny vplyv ako na ich pracovné, tak aj na ich súkromné vzťahy. 

#8 Negatívny sebaobraz

Pre ľudí s ADHD je charakteristické aj to, že všetko si uvedomujú – vidia svoje nakopené povinnosti, neporiadok aj svoju náladovosť. Frustruje ich, že nevedia, v čom tento problém tkvie, a tak o sebe majú často veľmi negatívny sebaobraz. 

#9 Únava

Príznakom ADHD môže byť u dospelých aj neprimeraná únava, a to aj v prípade, ak spíte odporúčaných 7-8 hodín denne. 

#10 Pocity úzkosti či depresie

Pre dospelých s ADHD sú typické aj pocity úzkosti či depresie, ktoré im môžu znemožňovať niektoré úplne bežné každodenné aktivity. V prípade ich prítomnosti je naozaj nevyhnutná návšteva odborníka a určenie, či ide o sprievodný znak ADHD alebo skutočne o depresiu či úzkosť. 

healthline
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov