Ide to aj bez toho, aby ste ranili city ostatných.

Raniť city ostatných je oveľa jednoduchšie, než sa môže zdať. Veľakrát si ľudia servítku pred ústa nekladú a je im jedno, či sa toho druhého dotknú alebo nie. Niekedy však raníme ľudí aj bez toho, aby sme si to nejako bližšie uvedomovali. Ak ste spozorovali, že aj vás sa týka práve tento druhý prípad, potom by ste mali byť opatrnejší. Neznamená to, že by ste mali byť vždy iba ticho, ale isté veci sa dajú povedať aj bez toho, aby ste zarmútili všetkých naokolo.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Je dôležité si uvedomiť, že každý sa cíti inak

Nie všetci sa cítia ako vy. Vo vnútri každého človeka sa odohráva niečo iné. Takže namiesto toho, aby ste hádzali všetkých do jedného vreca, skúste sa pozrieť na situáciu z rôznych uhlov a na základe toho sa rozhodnúť, čo poviete.

#2 Nemať žiadne očakávania

Jeden z najčastejších spôsobov, ako raniť niekoho (a zároveň aj svoje) pocity je ten, že budete mať od ostatných očakávania. Budete čakať, že sa budú správať určitým spôsobom. Takže nabudúce už žiadne očakávania, pretože to nikdy nedopadne dobre.

#3 Zvážte svoje správanie

Predtým, než niečo urobíte, najprv premýšľajte. Ak nechcete niekoho raniť, nehovorte mu, aby niečo urobil len preto, že to vy chcete. Skúste sa namiesto toho zamyslieť nad tým, čo by asi chcel on.

#4 Nepoužívajte slová, ktoré by mohli raniť

Jednoduché, nie? Ak niekomu nechcete ublížiť, potom nepoužívajte slová, ktoré by mu mohli ublížiť. Zbytočne nevyrývajte a ani „nežartujte“, pokiaľ viete, že sa to týka citlivej témy.

unsplash.com

#5 To, čo raní vás, nemusí raniť aj ostatných

Opäť, nepredpokladajte, že presne tie isté veci, ktoré dokážu raniť vaše city, rania aj city ostatných. Ale platí to aj opačne. To, že niečo neraní vás neznamená, že sa to nemôže dotknúť niekoho iného.

#6 Nepresviedčajte ostatných, že máte pravdu

Každý z nás má na určité témy svoje vlastné názory. Ako príklad si zoberme stravovanie. Niekto je vegán a teda mäso nekonzumuje, iný si zas bez mäsa nedokáže predstaviť život. No reálny konflikt nastáva až v momente, keď sa jeden bude snažiť všemožne presvedčiť toho druhého, že ten jeho názor na jedlo je správny. Ak si niečo myslíte, fajn, myslite si to aj naďalej, ale nemá zmysel o tom presviedčať aj ostatných. Riaďte sa heslom ži a nechaj žiť.

#7 Snažte sa nevynechávať ľudí

Je jednoduché vynechať niekoho napríklad z obyčajnej konverzácie. Stáva sa to často. Ale aj napriek tomu buďte obozretnejší a nesnažte sa ľudí vynechávať z kolektívu, aj keď vám možno nie sú dvakrát po chuti.

unsplash.com

#8 Pamätajte si, že ani vy nie ste perfektní

Predtým, než niekoho odsúdite a raníte, zapamätajte si, že ani vy nie ste dokonalí. Aj vy máte svoje chyby. A každý z nás sa snaží najlepšie, ako vie. Niekomu idú jedny veci lepšie, iné zas horšie, ale tak to je.

#9 Neporovnávajte ľudí s ostatnými

Porovnávanie je tichý zabijak. Či už ide o postavu, majetok, výzor, deti, jednoducho čokoľvek, čo sa dá porovnať s tým, čo majú ostatní, ihneď sa to stáva citlivou témou, ktorá môže nejedného z nás raniť. Porovnávanie jednoducho úplne vylúčte, na život druhých a ani na ten váš nemá žiaden dobrý vplyv.

#10 Nehovorte veci, ktoré by sa mali riešiť osobne, cez správy

Správy sú skvelé v tom, že nám umožňujú rýchlu komunikáciu. Ale, predsa len, stále sú tu určité veci, ktoré by sa cez obyčajné správy riešiť nemali. Ak ide o niečo naozaj dôležité, potom vždy radšej počkajte na osobné stretnutie. Takýmto spôsobom sa vyhnete mnohým nepríjemnostiam.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je psychologický dôvod, pre ktorý väčšina vzťahov stroskotá za menej ako 18 mesiacov

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov