Photo by Chetan Kumar on Unsplash

Existuje nebezpečnejší typ osobnosti ako psychopat? Odpoveď vás zrejme prekvapí.

Počuli ste už o type osobnosti, ktorú nazývame “temný empat”? Existenciu týchto ľudí potvrdila istá štúdia, ktorá poukázala na zaujímavý fakt, a to síce že “temné” vlastnosti majú aj niektorí empati. Môžeme tak definovať najnebezpečnejší typ osobnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na temných empatoch je také nebezpečné to, že podobne ako empati, aj oni rozumejú vašim pocitom a emóciám. Rozdiel je ale v tom, že temný empat to zneužije na to, aby vami manipuloval a využíval vás.

Ako takýchto ľudí spoznáte? Popísal to portál Learning Mind.

#1 Majú zvláštny zmysel pre humor

Ich humor je mimoriadne zvláštny a dal by sa dokonca označiť za “brutálny”, alebo až sadistický. Radi si napríklad uťahujú z druhých, zosmiešňujú ich a ak si niekto ublíži, sú prví (alebo jediní), kto sa smeje. 

#2 Vždy vám chcú dať všetko za vinu

Títo ľudia sa budú vyžívať v tom, ak budú môcť vinu za nejaký problém hodiť na vás. Tú svoju si totiž aj tak nikdy nepriznajú. 

#3 Manipulujú vašimi emóciami

Toto je jeden z ich najvýraznejších znakov. Najprv spravia všetko preto, aby si získali vašu dôveru a pozornosť, no hneď, ako sa im to podarí, ich zneužijú na to, aby vami manipulovali. 

#4 Stále majú s niekým problém

Týmto ľuďom to možno nepovedia rovno do očí, no neustále majú potrebu robiť nejaké intrigy. Ohováranie, klamanie či klebetenie za chrbtom iných je jednou z vecí, ktoré robia najčastejšie. 

Foto: Unsplash/Andrey Zvyagintsev

#5 Vyznačujú sa pasívnou agresiou

Pravdepodobne nikdy sa u nich nestretnete s priamou agresiou. Idú na to s rozumom, a opäť veľmi manipulatívne. Preto tak veľmi radi využívajú pasívnu agresiu.

#6 Veľmi radi sa hrajú na obete

Vedia, čo na druhých platí, a radi to skúšajú. Nikdy napríklad nepohrdnú hrou na obeť. Radi zo seba spravia mučeníkov, len aby ich druhí ľutovali a vyhoveli im. 

#7 Vyžívajú sa v tom, keď vás vyvedú z miery

Títo ľudia sú doslova upírmi vášho sebavedomia, preto sa tak veľmi dokážu tešiť z toho, ak sa im niečím podarí vyviesť vás z miery. 

#8 Ostanú podráždení, ak sa niekomu darí

Byť prajný a dobrosrdečný nepatrí práve k zásadám, ktorými by sa títo ľudia riadili. Akonáhle vidia, že niekto v ich okolí je šťastný, alebo že sa mu začalo v nejakej oblasti mimoriadne dariť, zostanú doslova nesvoji. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov