Foto: Image by Pixaline from Pixabay

Týka sa to aj vás, ak ste sa narodili po roku 1997.

Generácia Z je tou, ktorá nasleduje po generácii Y. Ide teda o ľudí, ktorí sa narodili po roku 1997 (prípadne v druhej polovici 90. rokov 20. storočia) po prvé roky od roku 2000. Typickým pre túto generáciu je rozšírené využívanie moderných technológií a internetu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside sa pozrel na to, čo týchto ľudí spája. 

#1 Je im ľúto za minulosťou, ktorú nezažili

Generácia Y vyrastala v dobe bez internetu a moderných technológií, generácia Z to už však povedať nemôže, a platí pre ňu pravý opak. Takýto svet nezažili, a veľakrát im to je ľúto. 

#2 Nemajú žiadne vzory

Zatiaľ čo generácia Y žila v dobe ideálov a vzorov, pre generáciu Z je typické, že žiadne nemá. Vo všeobecnosti nemajú radi škatuľkovanie a každý z nich chce byť “originál”.

#3 Optimizmus nie je ich silnou stránkou

Generácia Y vyrastala v čase, kedy sa obrovské množstvo vecí zlepšovalo míľovými krokmi, a každý mal priestor na budovanie svojich snov. Pre generáciu Z už však toto neplatí, presadiť sa dnes chce omnoho viac snahy. Aj to môže byť dôvodom toho, prečo optimizmus nie je práve ich silnou stránkou. 

Photo by Rafael Barros from Pexels

#4 Dbajú na svoje zdravie

Opäť, ak ich porovnáme s generáciou Y, generácia Z dbá o svoje zdravie oveľa viac. Môže to byť spôsobené aj tým, že o ňom majú podstatne viac informácií. 

#5 Majú oveľa viac psychických problémov

Depresiami a úzkosťami trpia oveľa častejšie, ako generácia Y. Mnohé výskumy potvrdzujú, že príčinou je aj to, že trávia oveľa viac času na sociálnych sieťach. 

#6 Veria tomu, že ktokoľvek môže dosiahnuť úspech

Sú presvedčení o tom, že úspech môže dosiahnuť naozaj ktokoľvek – bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza, čo má za sebou a podobne. 

#7 Dokážu sa dorozumievať aj bez slov

Pre generáciu Z je veľmi charakteristická ešte jedna vec, a to síce, že na komunikáciu nepotrebujú slová. Stačia im emotikony, memes, gify a podobne. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov