Foto: Photo by Leandro Vendramini from Pexels

Úloha matky je jasná. Avšak otec ovplyvňuje osobnosť dcéry viac, než sa predpokladalo.

Úloha otca je v dnešnej spoločnosti pomerne podceňovanou záležitosťou. Rola matky, najmä v prvých mesiacoch života dieťaťa, je kľúčová, pretože práve počas nich sa formuje základné emocionálne puto, ktoré je dôležité v ďalšom období. Vedci však tvrdia, že aj otcovia si zaslúžia viac pozornosti, pretože práve oni majú na vývoj dcéry nezanedbateľný vplyv. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia publikovaná v magazíne Marriage & Family Review prišla k zaujímavým záverom.

Otec je prvým mužským vzorom

Skutočný otec by mal byť niečo viac, ako len „autorom“ dieťaťa. Otcovstvo je rola, ktorá vyžaduje nemálo času a úsilia. Čas, ktorý rodičia venujú svojim deťom, je však tou najlepšou investíciou. Vedci z Wake Forest University skúmali vzájomnú súvislosť dospievajúcich dcér a ich vzťahom s otcom. Zistili, že otec zohráva pri formovaní prvých partnerských vzťahov rozhodujúcu úlohu.

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Výskum ukázal, že otec je pre dcéru prvým mužským vzorom, podľa ktorého si neskôr vyberá svojho partnera. Na podvedomej úrovni predpokladá, že tak, ako sa k nej správa otec, sa správajú aj ostatní muži. Dospievajúce dievčatá, ktoré mali s otcom silný a otvorený vzťah, mali oveľa zriedkavejšie pocity úzkosti či paniky. Vyrástli z nich sebavedomé osobnosti, ktoré nemusia bojovať s hŕbou komplexov.

Úlohou otca je podporiť

Ako uvádza magazín truthinsideofyou, zdravý, harmonický vzťah otca a dcéry zohráva dôležitú úlohu na viacerých úrovniach. Vedci dokázali, že učiť sa s deťmi by nemala byť len výlučne úloha matky. Dospievajúce dievčatá, s ktorými sa otec pravidelne učil a ukazoval im svoju podporu, dosahovali počas akademického vzdelávania oveľa lepšie výsledky.

Photo by Limor Zellermayer on Unsplash

Táto štúdia poukazuje aj na odpoveď, prečo si niektoré ženy podvedome vyberajú partnerov, ktorí ich ničia, sú k ním hrubí a neustále im znižujú sebavedomie. Jednou z príčin môže byť aj ich nevydarený vzťah s otcom, ktorý má rovnaké negatívne črty ako ich partner. Má to logiku. To, s čím sa stretávame doma, vnímame ako niečo normálne a predpokladáme, že to je štandardný model správania. Všetci vo väčšej či menšej miere kopírujeme to, čo vidíme v domácom prostredí.

Photo by Mael BALLAND on Unsplash

Médiá by podľa záverov vedcov mali viac popracovať na tom, v akom svetle ukazujú otcov. Nemali by byť len tieňom, ktorý sa doma zjaví, až keď sú deti dávno v posteli. Je dôležité ukázať ich skutočnú úlohu, ktorá je oveľa dôležitejšia, než sa zdá.

truthinsideofyou
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov