Tento pojem používa najmä mužská časť populácie ako sarkastické vyjadrenie chlapských neúspešných snáh o niečo viac, než len priateľstvo so ženou.

Zdá sa, že friend zone je synonymom neúspechu, ktorý akoby pripomína smetisko pre nechcené hračky. Každá neopätovaná láska v sebe nesie istú trpkosť, no tento novodobý termín neobsahuje len ju, ale aj istý sarkazmus a iróniu. Akoby ženy nemali právo odmietnuť chlapa, s ktorým sa priatelia. Navyše, väčšinou sú to muži, ktorí samých seba alebo iných označia ako tých, ktorí skončili vo friend zone. Podľa NY Times až 9 z 10 prípadov použitia tohto pojmu patrí práve mužom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tí si neuvedomujú, že ženy odmietnu hoc i dobrého priateľa aj z iných pohnútok. Tu je 5 dôvodov prečo je friend zone veľmi jednostranne chápaným pojmom.

#1 Pretože spôsob, akým sa používa, je sarkastický, obviňujúci a zahanbujúci

Niektorí dokonca tvrdia, že pripomína slovník násilníkov a tých, ktorí znásilňujú ženy. Neraz pôsobí toto označenie veľmi sexisticky, akoby muži mali na ženy stále výslovné právo. No opak je pravdou. Ženy majú plné právo povedať nie, bez toho, aby ich rozhodnutie niekto súdil. Ich slovo má rovnakú váhu, ako slovo chlapa, na čo mnohí muži zabúdajú a pod ‚nie‘ chápu ‚možno‘.

Unsplash.com/Tim Gouw

Pozrime sa na to aj z inej stránky: ak muž odmietne ženu, nikto ho neoznačí nejakým posmešným pojmom, skôr naopak, žena z toho opäť vyjde ako tá hlúpa a menejcenná.

#2 Pretože správať sa k žene milo neznamená, že si „zaslúžite“ sex

Žijeme v dobe, kedy sa zdá, že gentlemani už vymreli, pretože mnohí muži sú zdvorilí nie automaticky, ale len vtedy, keď od žien niečo chcú. Zabúdajú pri tom na to, že nikoho nemôžu svojím správaním nútiť, aby zdieľal podobné pocity, ako oni sami.

Milí páni, ak si myslíte, že byť vo friend zone je urážajúce, predstavte si, ako sa cíti žena, keď si uvedomí, že niekto, na kom jej skutočne záležalo a kto jej bol blízky, bol taký z určitého dôvodu, a nie kvôli nej samej. Je to veľmi nepríjemný pocit. Ženy si zaslúžia, aby ste k nim boli milí len preto, že sú ženy.

#3 Pretože ak ste jej ozajstným priateľom, budete rešpektovať jej pocity a rozhodnutia

Ak majú muži pocit, že skončili vo friend zone, mali by si uvedomiť, že boli a ešte stále sú považovaní za priateľov, aj keď žena odmietla ich romantické snahy. Prečo by sa malo všetko pokaziť len tým, že si niekto vytýči istú hranicu, za ktorú nechce ísť?

Unsplash.com/Bao Truong

Nie, nie je to o tom, že by si toho druhého držal v zálohe, možno sa teraz necíti byť pripravený na „niečo viac“. A to platí o oboch pohlaviach rovnako. Označenie friend zone devalvuje priateľstvo a naznačuje, že je to strata času. Opak je však pravdou. A ktovie, možno z toho raz bude aj „niečo viac“.

#4 Pretože to posilňuje predstavu, že kvôli sexuálnej príťažlivosti nemôžu byť muž a žena priatelia

Je pravdou, že medzi oboma pohlaviami existuje istá príťažlivosť, že jedni na druhých reagujú inak, ako sa správajú medzi sebou, k príslušníkom svojho pohlavia. To však neznamená, že jediné vzťahy, ktoré medzi sebou môžu mať, sú tie romantické a erotické. Veď kde by sme to potom dospeli?

Muži i ženy sa môžu navzájom obohacovať tým, ako jedni i druhí chápu svet. Na tom predsa nie je nič zlé. Ani odmietnutie nie je až takou tragédiou, za akú ju niektorí považujú. Je potrebné si uvedomiť, že vo vzťahoch vám ten druhý nič nedlhuje a dôležité je si ani nedomýšľať, lebo práve tým sa najviac zamotávame.

#5 Pretože ženy sú podľa toho súdené

Na základe toho, s kým spia, ale aj podľa toho, s kým nespia. No popol na hlavu by si malo sypať aj nežné pohlavie, keď má tendenciu všetkých mužov označovať ako sukničkárov, manipulátorov či násilníkov.

Unsplash.com/Zulmaury Saavedra

I keď je tento novodobý termín aj vďaka sociálnym sieťam dosť populárny, mali by sme byť voči nemu rezervovaní a nezabúdať na vzájomný rešpekt a komunikáciu naživo. Lebo tie sú základom každého vzťahu. A strániť by sme sa mali aj unáhlených záverov, lebo nikdy dopredu nevieme, ako sa život vyvinie.

Pozri aj: Existuje priateľstvo medzi mužom a ženou? Zdá sa, že veda na túto dlho kladenú otázku konečne našla odpoveď

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov