Otázka stará (takmer) ako ľudstvo samo.

Existuje priateľstvo medzi mužom a ženou? Tejto otázke sa už venovalo mnoho výskumov, štúdií, experimentov, ale aj filmov, kníh či ľúbostných piesní. Názor na túto vec rozdeľuje ľudí do dvoch skipín. Jedna si myslí, že muž a žena pokojne môžu byť priateľmi, druhá skupina je zas presvedčená o tom, že jeden z dvojice začne skôr či neskôr určite cítiť niečo viac. Akého názoru ste vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nech už ste sa zaradili do ktorejkoľvek skupiny, výsledky tejto štúdie uverejnenej v Evolutionary Psychological Science vás pravdepodobne nielenže zaujmú, ale aj prekvapia. Dokázala totiž to, že na priateľstvo opačných pohlaví sa muži a ženy pozerajú inak.

Vo všeobecnosti sa potvrdilo to, že väčší sklon začať od takéhoto priateľstva očakávať aj niečo viac majú muži. Tohto výskumu psychologičky April Bleske-Rechek sa zúčastnilo viacero dvojíc muž-žena, ktorý mali medzi sebou čisto priateľský vzťah. Ako sa však ukázalo, muži cítili k svojim ženským priateľkám vyššiu príťažlivosť, než ženy k svojim mužským priateľom.

Photo by freestocks.org from Pexels

Zároveň však treba dodať, že rozdiely neboli až také veľké a nemožno ich považovať za signifikantné. Podobné štúdie už však boli vykonané napríklad aj v rokoch 1997, 2001 či 2012 a výsledky boli vždy rovnaké a zhodujú sa v tom, že muži v priateľstvo so ženami príliš neveria a v mnohých prípadoch veria (alebo aspoň dúfajú), že sa takéto priateľstvo preklenie v niečo viac.

Výskumný tím, ktorý viedla April Bleske-Rechek však predpokladá, že takéto správanie je charakteristické predovšetkým pre mladšie ročníky. Vedci teda predpokladajú, že existencia priateľstva medzi mužom a ženou by nemusela byť mýtom, avšak takýto vzťah je podľa nich možné mať až vo vyššom veku.

Aký názor zastávate vy? Súhlasíte so závermi vedy alebo ste presvedčení o tom, že priateľstvo medzi mužom a ženou môže bez problémov fungovať?

Pozri aj: Táto krutá pravda vám vysvetlí, prečo sú ženy neverné častejšie, než muži

bigthink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov