Foto: Photo by Philip Justin Mamelic from Pexels

Nasledovná rada má na míle ďaleko od toho, čo sa dočítate vo všetkých motivačných knihách.

V spoločnosti sa dnes všade dookola opakuje rada: “Myslite pozitívne”. Je to však skutočne také prospešné vo všetkých prípadoch? Zaujímavý pohľad na danú problematiku priniesol portál Learning Mind, a to tým, že poukázal na Stockdaleov paradox. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Kto bol James Stockdale?

Stockdaleov paradox je pomenovaný po vysoko postavenom námornom dôstojníkovi, admirálovi Jamesovi Stockdaleovi. Ten bojoval vo vietnamskej vojne a žiaľ bol zajatý Vietkongom. Väzňom bol od roku 1965 do roku 1972. Počas tohto obdobia sa stal obeťou tých najbrutálnejších mučiacich metód a väznený bol v absolútne neľudských podmienkach. Stockdale však prežil. Myslíte si, že preto, že bol neochvejným optimitstom či naivným idealistom? Nie. Tajomstvo jeho prežitia tkvie v niečom inom. 

Nezachránil ho optimizmus, ale realizmus

Stockdale sa po prepustení veľakrát nechal počuť o tom, že prežil len vďaka tomu, že s celou situáciou sa vyrovnával s realizmom – teda v jej plnej hrôze, len s malou dávkou optimizmu. V jednom z mnohých rozhovorov povedal: “Samozrejme, nikdy som nestratil vieru. Nikdy som nepochyboval o tom, že raz sa dostanem von, a ani o tom, že nakoniec zvíťazím, a túto svoju skúsenosť premením na najvýznamnejšiu a najpoučnejšiu udalosť svojho života.”

Ešte zaujímavejšia je však jeho odpoveď na otázku, ktorí zajatci neprežili. Stockdale odpovedal: “Och, to je jednoduché. Optimisti.”

Ako totiž admirál vysvetlil, títo ľudia sa sami zničili falošnou nádejou, ktorú v sebe neustále pestovali. Stockdale hovoril: “Neustále sa o niečom presviedčali. Najprv si hovorili – do Vianoc budeme vonku. Potom prišli Vianoce, rovnako aj odišli, a nič sa neudialo. Potom si povedali – budeme vonku do Veľkej noci. A prišla aj Veľká noc, aj odišla, a opäť sa nič neudialo. Potom si povedali, že sa dostanú von do Dňa vďakyvzdania. A potom na ďalšie Vianoce a na ďalšiu Veľkú noc a na ďalší Deň vďakyvzdania… No a nakoniec zomreli na zlomené srdce.”

Rada nad zlato

Ako teda môžeme Stockdaleov paradox využiť dnes? Odpoveď má jeho samotný autor: “Musíte mať vieru, že nakoniec zvíťazíte, no zároveň musíte čeliť aj tým najbrutálnejším faktom vašej súčasnej reality – nech už sú akékoľvek.”

Povedané inými slovami, najlepším spôsobom, ako sa preniesť aj cez to najhoršie, je pozerať sa na to síce s dávkou optimizmu, no predovšetkým realisticky a bez akýchkoľvek ilúzií. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov