kava

Foto: pixabay.com

Tento lahodný nápoj má vo svete množstvo priaznivcov.

Koľko šálok kávy si denne doprajete? Ak ste na nej doslova závislí, nemajte hlavu v smútku. Vedci totiž prišli so skvelou správou – káva nám dokáže predĺžiť život. Za žiadnu cenu sa jej preto nevzdávajte, práve naopak — využite jej benefity naplno.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú štúdiu, ktorá bola publikovaná v Annals of Internal Medicine, popísal portál Your Tango.

Elixír dlhovekosti

Štúdie, ktorým sa túto skvelú správu podarilo potvrdiť, boli dokonca dve a dokopy analyzovali až 700-tisíc kávičkárov nielen z USA, ale aj z 10 ďalších európskych krajín.

Obom štúdiám sa súčasne podarilo potvrdiť, že u ľudí, ktorí konzumovali viac tejto “tekutej energie”, bolo riziko úmrtia nižšie. 

Obdobie sledovania trvalo až 16 rokov a vedcom sa podarilo dokázať, že 4 šálky kávy denne dokážu znížiť riziko predčasnej smrti až o 18 %.

Ak ale až k takým zanieteným kávičkárom nepatríte a tohto čarovného nápoja si doprajete menej, nevadí. Dokázalo sa totiž, že už len jedna šálky kávy denne znižuje riziko predčasného úmrita až o 12 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí ju nepijú.

pixabay.com

Kofeínom to nebude

Veľmi zaujímavým poznaním plynúcim z tejto štúdie je ale aj to, že nezáležalo na tom, či respondenti pili kofeínovú alebo bezkofeínovú kávu. To teda naznačuje, že kofeín za zdravotné výhody kávy nemôže. Čím sú teda spôsobené?

Vedci hovoria, že za jej priaznivé účinky na zdravie zrejme môže vysoký obsah antioxidantov, pri ktorých sa dokázalo, že znižujú riziko vzniku ochorení ako cukrovka či niektorých druhov rakoviny. 

Keď sa vás teda nabudúce niekto opýta, či si dáte kávu alebo čaj, zvážte pri rozhodovaní aj tento aspekt.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov