Stres je v dnešnej dobe úhlavným nepriateľom mnohých ľudí.

Dennodenne sme vystatovaní vypätým situáciám a zo všetkého sme úplne vystresovaní a frustrovaní. Dokonca tak, že si nemáme čas od toho všetkého ani oddýchnuť. Stres nás niekedy nenechá na pokoji ani len v noci, kedy by sme mali tvrdo spať a v pokoji snívať, pretože stres môže taktiež ovplyvňovať naše sny. A verte tomu, že to robí dosť často.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak totiž v poslednom období prežívate toho stresu až priveľa, s vašimi snami sa začne diať týchto 6 zvláštnych vecí.

Snívate menej, no sny sú intenzívnejšie

Pravdepodobne ste to už na sebe odpozorovali, že čím viac stresu v živote máte, tým menej spíte. Celú noc sa prehadzujete z boka na bok a vaša myseľ vám neustále premieta film s názvom „Najhoršie okamihy môjho života, časť 1 a 2“. A z tohto dôvodu je naozaj možné, že snívate menej. No na druhej strane, keď sa vám už predsa len niečo sníva, aj keď ste vystresovaní, sny sa vám zdajú byť realistickejšie, než zvyčajne.

Vaše sny môžu byť náhodné

Keď ste vystresovaní, aj vaša myseľ preskakuje z jednej veci na druhú. Preto je možné, že sa vám snívajú naozaj zvláštne veci, ktoré spolu na prvý pohľad absolútne nesúvisia. Je ako akási zmes všetkých vašich myšlienok dokopy.

unsplash.com

Stresom ovplyvnené sny môžu zhoršiť vašu sústredenosť

Váš mozog sa iba snaží pochopiť všetky vaše myšlienky – to je to, prečo snívate. Lenže rovnako tak sa snaží pochopiť aj vaše sny. A keď sú sny všelijaké a divoké, teda ovplyvnené stresom, vyžaduje si to extra väčšiu dávku úsilia na ich zapamätanie a vyvodenie nejakého záveru. To však môže ovplyvniť naše sústredenie počas dňa. Verili by ste, že je to až taký veľký zamotaný kruh?

Môže sa vám snívať o stresových situáciách

Väčšine ľudí sa pod stresom snívajú práve sny, ktoré zahŕňajú ďalšie stresové situácie, ako napríklad zmeškanie autobusu či vlaku, zlyhanie na teste, prenasledovanie, vypadávajúce zuby či vlastná nahota na verejnosti. Zažívate niektoré z týchto snov aj vy?

To, čo sa vám sníva, nie je pravdivé

Stres môže taktiež viesť k tomu, že niektoré sny sa vám opakujú často. No napriek tomu – nemali by ste svoje sny brať až tak úplne vážne. Sníva sa vám napríklad o tom, že neurobíte test? Nuž, vedci tvrdia, že to znamená pravý opak, teda že vaše skóre na teste bude vysoké. Negatívne sny celkovo zrkadlia len našu túžbu uspieť.

unsplash.com

Pozri aj: 10 fascinujúcich faktov o snoch a o snívaní, ktoré ste doteraz nevedeli (alebo ste si ich neuvedomovali)

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov